Senatul a decis. Split TVA, obligatoriu pentru firmele în insolvenţă şi cu întârzieri la plată
alte articole
Cu 54 de voturi "pentru" şi 45 de voturi "împotrivă", Senatul a adoptat, marţi, legea de aprobare a ordonanţei privind split TVA. În forma adoptată marţi de senatori, plata defalcată a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate în insolvenţă sau care înregistrează întârzieri la plata acestei taxe, relatează Hotnews.
De asemenea, legea mai prevede că firmele care vor opta să plătească TVA defalcat, vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.
Noul act normativ impune obligaţia deschiderii şi utilizării a cel puţin un cont separat pentru TVA în cazul firmelor care se regăsesc într-una din următoarele situaţii:
a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 30 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
În cadrul dezbaterilor generale din plenul Senatului, atât PMP cât şi PNL, USR şi UDMR au criticat puternic măsura introducerii split TVA.
Senatorul PMP Traian Băsescu a susţinut că actul normativ privind introducerea split TVA nu va rezolva problema evaziunii fiscale deoarece evaziunea este făcută nu de firmele despre care se ştie că au datorii la TVA, ci de către cele despre care nu se ştie nimic.
La rândul său, senatoarea USR Nicoleta Dinu a făcut apel la toţi senatorii, indiferent de partidul din care fac parte, să voteze împotriva split TVA, afirmând că plata defalcată a TVA este un experiment menit să anuleze progresele şi să descalifice România ca destinaţie pentru investiţii viitoare.
PNL s-a pronunţat de asemenea împotriva split TVA, prin vocea lui Florin Cîţu, care a anunţat că liberalii vor vota împotriva acestei legi, propusă într-o formă ce îi pedepseşte tocmai pe aceia care au probleme.
Senatorii UDMR au criticat şi ei măsura split TVA şi au anunţat că vor vota împotrivă.
În continuare, PSD a apărat măsura, susţinând că aceasta va reduce evaziunea, chiar dacă nu se ştie încă dacă măsura este una bună sau una rea.
"E foarte greu să spunem la această oră dacă măsura este una bună sau una rea, dacă va avea efecte negative sau pozitive pentru că ea nu s-a mai aplicat. Şi o variantă şi cealaltă sunt la nivel de speculaţie. Sperăm să întărim disciplina bugetară şi resursele bugetare atrase la bugetul statului la momentul când ele se datorează", a declarat liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae.