Lider separatist catalan: “Spania nu lasă altă opţiune decât proclamarea unei noi republici”

Premierul catalan Carles Puigdemont.
Premierul catalan Carles Puigdemont. (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

La doar câteva ore după ce preşedintele catalan Carles Puigdemont a sfidat Madridul, neprezentându-se la Senat pentru a discuta despre impunerea Articolului 155 de către guvernul central, vicepreşedintele Cataloniei, Oriol Junqueras, a declarat pentru Associated Press că guvernul spaniol nu a lăsat regiunii “altă opţiune” decât proclamarea unei noi republici.

Junqueras a precizat că a făcut comentariile în calitate de lider al Partidului Republican Catalan de Stânga şi nu în calitate de membru al guvernului regional.

În plus, Puigdemont a postat un mesaj sfidător pe Instagram: “Nu vom pierde timpul cu cei care au decis deja să strivească autoguvernarea catalană. Mergem înainte!”

Într-o schimbare neaşteptată de ultim moment, şi poate de rău augur, preşedintele catalan Puigdemont a decis să nu călătorească joi la Madrid pentru a apărea în faţa Senatului spaniol, şi a cerut sesiunii plenare a Parlamentului catalan să voteze un răspuns la aplicarea Articolului 155 de către guvernul central.

La doar câteva ore după ce un purtător de cuvânt al Partidului Popular (PP) a confirmat că alegerile nu mai sunt suficiente pentru a opri procesul prevăzut de Articolul 155 în privinţa suspendării autoguvernării în Catalonia, ziarul El Pais a precizat că Puigdemont nu se va prezenta joi în faţa Senatului, citând persoane neidentificate din partidul PDeCAT.

Sesiunea plenară a Parlamentului catalan va începe joi şi în cadrul ei se va vota un răspuns la aplicarea Articolului 155 din Constituţia Spaniei.

De asemenea, Bloomberg a raportat că separatiştii catalani au declarat susţinătorilor că a “a sosit momentul” pentru a “apăra republica”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe