Senatul a adoptat tacit revenirea la alegeri în două tururi de scrutin
alte articole
Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă a PNL care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin, termenul pentru adoptare fiind depăşit pe 15 iunie. Acesta este cel de-al doilea proiect de act normativ vizând alegeri locale în două tururi care trece tacit de Senat.
Proiectul liberalilor prevede că este declarat ales primar candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate. În situaţia în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate, va fi organizat un nou tur de scrutin la două săptămâni după primul, tur în care intră numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate va fi ales primar.
Reamintim că în urmă cu circa două săptămâni, de Senat a trecut tacit şi proiectul lui Eugen Tomac vizând, la fel ca şi cel al liberalilor, alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Reamintim că revenirea la alegerea primarilor în două tururi a fost cerută în repetate rânduri de societatea civilă, inclusiv la protestele anti-Sistem declanşate de tragedia din Colectiv, pentru a preîntâmpina baronizarea ţării. Lupta pentru revenirea la două tururi se duce acum la CCR, mai multe persoane, printre care Clotilde Armand (USB) ridicând excepţii de neconstituţionalitate la legea alegerilor locale.
Merită menţionat că în urma alegerilor într-un singur tur Primăria Capitalei a fost câştigată de Gabriela Firea cu voturile a circa 10% din cetăţenii cu drept de vot din Bucureşti.