Clotilde Armand bate la poarta CCR. Contestaţia privind alegerile într-un singur tur, trimisă la Curte

Contestaţia franţuzoaicei Clotilde Armand privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin va ajunge în curând pe masa Curţii Constituţionale.
Clotilde Armand (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.06.2016

Inspirată de jurnalistul Liviu Avram, autor al mai multor sesizări care au vizat neconsituţionalitatea desfăşurării alegerilor locale într-un sigur tur de scrutin, candidata USB la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a invocat şi ea o excepţie similară pe care Judecătoria Sectorului 1 a decis să o trimită la CCR.

Clasată pe locul doi la alegeri, Clotilde Armand anunţa săptămâna trecută că a depus o contestaţie la Biroul Electoral al Sectorului 1, invocând faptul că un primar ales de 10% din electorat nu poate fi reprezentativ.

"Am depus o nouă contestaţie la biroul electoral de sector, cu cerere de intervenţie în interes propriu şi excepţie de neconstituţionalitate. În rezumat, un primar ales cu 10% dintre votanţii înscrişii pe liste nu poate fi reprezentativ. De la început, USB s-a pronunţat împotriva legii alegerilor locale într-un singur tur. Mulţumesc lui Liviu Avram pentru modelul contestaţiei!", scria atunci, pe contul său de Facebook, Clotilde Armand.

Cu o zi în urmă, marţi, reprezentanta USB posta un nou mesaj video pe reţeaua de socializare în care anunţa că instanţa a trimis la CCR excepţia invocată de ea.

"Am fost citată, de Judecătoria Sectorului 1, astăzi (marţi, n.r.) la ora 16.00. S-a judecat problema cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de mine în contestaţia depusă la Biroul Electoral de Sector şi sunt foarte fericită să vă anunţ că judecătorul a dispus trimiterea către Curtea Constituţională a excepţiei invocate de noi. Adică, ne vom regăsi în faţa CCR pentru a explica faptul că legea, aşa cum este, nu permite o reprezentativitate bună în alegeri", a declarat Clotilde Armand.

Nu este prima dacă când această problemă ajunge în atenţia CCR. Potrivit reprezentantei USB, jurnalistul Liviu Avram a fost primul care a pus pe masa Curţii această excepţie, însă cererea sa a fost respinsă pe motiv că nu avea calitatea de candidat clasat pe locul doi.

"Această excepţie nu este retroactivă, va fi pentru viitor, dar cum am spus deja, noi nu ne aflăm într-un timp politic. Ceea ce facem este pentru viitor. Noi vrem ca alegerile să fie reprezentative. Nu vrem ca anumite partide să folosească aceste alegeri odată aşa, odată aşa... numai cum le convine. Vreau să faceţi comparaţie cu ce a decis acum Senatul, care a adoptat tacit, adică fără dezbatere, o schimbare a legii alegerilor locale. Vă amintiţi că a fost o dezbatere imensă înainte de alegeri, dar după alegeri nu le mai pasă deloc", a subliniat Clotilde Armand.

Tot în cursul acestei săptămâni se va judeca şi contestaţia depusă de USB privind cererea de renumărare a voturilor din sectorul unde Clotilde Armand a pierdut peste noapte primăria în faţa pesedistului Dan Tudorache. Formaţiunea lui Nicuşor Dan a acuzat discrepanţe statistice între voturile din secţiile unde USB a avut observatori şi secţiile unde nu a avut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor