Acord 'in extremis' pentru redeschiderea Administraţiei SUA (presa spaniolă)
Prin votul nocturn în Senat şi apoi în Camera Reprezentanţilor, exact înainte de deschiderea joi dimineaţă a pieţelor asiatice, SUA au evitat 'in extremis' ceea ce se prefigura drept primul faliment din istoria lor. Noile negocieri ar trebui să evite intrarea într-un nou colaps în viitorul apropiat, informează mass-media spaniolă.
Cotidianul ABC notează că preşedintele Barack Obama şi-a atins obiectivul de a redeschide Administraţia şi de a evita intrarea în incapacitate de plată (două chestiuni separate, dar care au coincis) fără să fie obligat să dea ceva în schimb republicanilor.
Republicanii, care nu au putut profita de ocazie pentru a torpila reforma medicală în curs, au obţinut totuşi oportunitatea ca peste câteva luni să ceară contrapartide bugetare. Reforma în domeniul medical a fost singura contrapartidă, alături de angajamentul înfiinţării unei comisii pentru a negocia conturile publice.
Votul privind majorarea pragului datoriei s-a amânat de fapt pentru 7 februarie. Atunci republicanii nu vor vota autorizarea sa, ci vor fi întrebaţi dacă o aprobă sau o dezaprobă, cu posibilitatea unui veto al preşedintelui dacă votul va fi contrar. Republicanii nu au obţinut totuşi ca această dată să fie fixă, fapt care va da Trezoreriei marjă de manevră ca prin mecanismele în vigoare să amâne momentul când va trebui să ceară bani împrumut.
La rândul său, ziarul El Pais subliniază că SUA au evitat în ultimul moment intrarea în incapacitate de plată. Cu câteva ore înainte de expirarea datei limite ca Trezoreria să ceară bani împrumut pentru a putea achita facturile, Camera Reprezentanţilor a votat Legea privind majorarea plafonului datoriei, după o zi intensă de negocieri, zvonuri şi declaraţii, din partea ambelor partide, şi a Casei Albe.
Deznodământul reprezintă însă un eşec pentru poziţiile republicanilor în Camera Reprezentanţilor, o înfrângere pe care însuşi liderul şi speakerul John Boehner, a recunoscut-o. Boehner a fost cel care a condus cruciada pentru a împiedica ca în negocierile pentru a pune capăt crizei fiscale să primeze viziunea Casei Albe, agitând spectrul războiului şi avertizând că republicanii 'nu se vor preda'. Miercuri seara a fost nevoit să admită: 'Am dat lupta corectă, dar am pierdut'.
În ultima rundă de negocieri, facţiunea cea mai conservatoare a Partidului Republican, Tea Party, a condiţionat orice acord de schimbare a diferitelor legi afectate de reforma medicală, cunoscută drept Obamacare. Preşedintele Obama a refuzat până acum să negocieze o propunere care să includă schimbări, forţându-i pe republicani să caute alte soluţii.
Potrivit ziarului El Mundo, acordul de miercuri seara dintre democraţi şi republicani relaxează blocajul administrativ care dura din prima a zi a lunii octombrie, dar care nu aduce o soluţie durabilă crizei politice din Capitoliu. Congresmenii vor fi nevoiţi să majoreze din nou pragul datoriei după patru luni şi nimeni nu îndrăzneşte să spună că atunci nu va avea loc un război similar.
Detaliile acordului din Senat sunt cele pe care presa americană le anticipase de câteva zile, iar impresia generală este că democraţii au ieşit întăriţi din această criză. Nu doar pentru că practic nu au cedat în ceea ce era fundamental, ci şi pentru că episodul a avut un efect devastator asupra imaginii republicanilor, pe care marea majoritate a opiniei publice îi considera responsabili de blocajul administraţiei.
Pieţele au reacţionat cu creşteri la anunţarea acordului. Incertitudinea din ultimele zile a adus pagube economiei ţării. Experţii prognozează că închiderea administraţiei va afecta cu şase zecimi creşterea economiei, iar agenţia Fitch a avertizat că ar putea penaliza datoria SUA cum a făcut în vară Standard & Poor's.
Casa Albă a elogiat acordul, dar anturajul preşedintelui este conştient că este vorba doar de un compromis care nu va rezolva crisparea pieţelor. Acordul lasă un gust amar republicanilor moderaţi din Capitoliu care se tem ca această confruntare din ultimele zile să-i pedepsească la alegerile legislative de anul viitor. Obiectivul lor este de a recupera controlul în Senat de la democraţi. Dar atitudinea lor le-a afectat grav imaginea în rândul alegătorilor independenţi şi le-ar putea afecta chiar şansele de a recupera Casa Albă în 2016.