Senatorul McCain propune interzicerea utilizării motoarelor ruseşti pentru rachetele americane

Senatorul american John McCain a declarat că intenţionează să prezinte un proiect de lege pentru reaplicarea unor restricţii asupra utilizării motoarelor ruseşti pentru rachete în cazul lansărilor spaţiale militare americane.
Senatorul republican John McCain
Senatorul republican John McCain (Win McNamee / Getty Images)

John McCain, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Senatului SUA, i-a criticat pe oficialii de rang înalt de la Pentagon care s-au pronunţat în favoarea utilizării motoarelor ruseşti pentru rachetele de trimitere a sateliţilor militari americani în spaţiu.

Totuşi, miercuri, secretarul Forţelor Aeriene americane, Deborah James, şi şeful pentru achiziţii din cadrul Pentagonului, Frank Kendall, au liniştit legiuitorii frustraţi susţinând că se iau măsuri de urgenţă pentru reducerea dependenţei de motoarele ruseşti şi utilizarea motoarelor de producţie americană.

McCain a precizat că, utilizând motorul rusesc RD-180 în valoare de 30 milioane de dolari, SUA contribuie la îmbogăţirea cercului de apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin. În acelaşi timp, securitatea naţională a Statelor Unite este periclitată, a adăugat acesta.

“Aşadar, politicieni ruşi seniori, prieteni ai lui Vladimir Putin, câştigă acum zeci de milioane de dolari de pe urma motoarelor ruseşti pentru rachete”, a afirmat McCain, întrebând-o pe Deborah James dacă găseşte acest lucru stânjenitor.

James a răspuns că este un lucru deranjant, dar a adăugat că nu ar putea fi sigură dacă vreun oficial rus beneficiază de pe urma vânzărilor.

McCain a menţionat că va prezenta astăzi un proiect legislativ pentru abrogarea unei prevederi – introdusă într-un proiect de cheltuieli de 1,1 trilioane de dolari – care permite cumpărarea şi utilizarea motoarelor pentru rachete produse de o companie rusească.

Liderul majorităţii Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, este co-susţinător al proiectului.

Congresul SUA a interzis folosirea motorului de rachetă RD-180 în scopuri militare, ca parte a unei serii de sancţiuni aplicate împotriva Rusiei pentru implicarea ei în conflictul din estul Ucrainei.

Totuşi, legiuitorii americani au slăbit interdicţia la sfârşitul anului trecut, fiind îngrijoraţi că acest lucru ar putea scoate din afaceri United Launch Alliance (ULA), o companie mixtă între Lockheed Martin şi Boeing.

La scurt timp după slăbirea restricţiilor, ULA a anunţat că a comandat 20 de motoare RD-180 noi din Rusia, pe lângă cele 29 de motoare pe care deja le comandase în 2014.

Motoarele ruseşti vor fi folosite pentru lansarea rachetelor Atlas-5 până când va fi dezvoltat şi certificat un nou motor american, a declarat ULA la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe