Patriotism / Lituania judecă foşti soldaţi şi oficiali sovietici pentru atacul din 1991. Gorbaciov scapă

Autorităţile lituaniene au deschis un proces în masă împotriva a 65 de foşti oficiali şi soldaţi sovietici pentru rolul lor într-o campanie de suprimare sângeroasă desfăşurată în 1991. Doar doi acuzaţi au apărut la tribunal, în timp ce se crede că mulţi alţii se află în Rusia.
Un manifestant stă în faţa nui tanc sovietic în timpul unui atac asupra Radio şi Televiziuii lituaniene în 13 ianuarie 1991, în Vilnius.
Un manifestant stă în faţa nui tanc sovietic în timpul unui atac asupra Radio şi Televiziuii lituaniene în 13 ianuarie 1991, în Vilnius. (Captură Foto)

Procesul, care a început miercuri, analizează consecinţele unei operaţiuni militare sovietice împotriva obţinerii independenţei lituaniene. Spectacolul de forţă al Moscovei în capitala Vilnius a dus la moartea a 14 persoane şi rănirea a altor peste 1.000 în 13 ianuarie 1991.

Procurorii susţin că cei 65 de acuzaţi au fost implicaţi în crime de război, tortură, crime împotriva umanităţii şi în alte infracţiuni.

Totuşi, doar doi acuzaţi au participat la sesiunea de deschidere a procesului în masă, ambii fiind soldaţi.

Ofiţeri KGB, membri ai Partidului Comunist şi lideri militari se află de asemenea în rândul celor acuzaţi, inclusiv ultimul ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov.

Oficialii lituanieni intenţionează să îi judece în absenţă pe aproape toţi acuzaţii, după ce Rusia a refuzat să extrădeze un număr mare de suspecţi, arată Deutsche Welle.

Ambii acuzaţi care au apărut la tribunal miercuri sunt cetăţeni ruşi.

Ei au pledat nevinovat, susţinând că au respectat pur si simplu ordinele.

“Nu puteam să iau nicio decizie pe cont propriu”, a declarat jurnaliştilor fostul paraşutist Ghenadie Ivanov, înaintea audierii.

URSS s-a destrămat la mai puţin de un an după atacul din ianuarie 1991, când trupele şi tancurile sovietice au intrat în mulţimea de manifestanţi aflată în faţa unui turn de televiziune sin Vilnius. Acţiunea sovietică i-a impulsionat însă mai mult pe lituanieni să îşi obţină libertatea, care a fost câştigată ulterior în acel an.

Ivanov a declarat, de asemenea, că şi-a înmânat demisia imediat după acţiunea respectivă, adăugând că a cooperat cu investigatorii lituanieni înaintea procesului său. Fostul soldat sovietic locuieşte în prezent în Lituania.

Cel de-al doilea acuzat, Iuri Mel, a fost arestat de poliţia de frontieră în 2014. El este suspectat că s-a aflat în interiorul unuia dintre tancurile sovietice trimise pe străzile din Vilnius în timpul atacului.

Primul lider al Lituaniei după destrămarea Uniunii Sovietice, Vitautas Landsbergis, a lăudat faptul că a început procesul, dar a adăugat că cei responsabili probabil nu vor fi aduşi în faţa justiţiei.

În plus, Landsbergis a declarat că “principalul suspect a fost lăsat pe dinafară, şi anume Mihail Gorbaciov”, făcând referire la ultimul preşedinte sovietic. Gorbaciov a demisionat la mai puţin de un an după incidentul din Lituania.

Sute de martori sunt aşteptaţi să apară la proces, care ar putea dura mai multe luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe