Senator american: atacul chimic din Douma, folosit pentru a “stimula lumea” împotriva lui Assad
alte articole
Senatorul republican american Rand Paul susţine că nu a văzut nicio dovadă care ar putea justifica afirmaţiile că guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad ar fi desfăşurat presupusul atac chimic în oraşul Douma – atac folosit ca pretext pentru a “stimula lumea” împotriva liderului sirian.
“Mă gândesc în continuare la atac şi spun, ştiţi, fie Assad trebuie să fie cel mai prost dictator de pe planetă, sau poate nu a făcut acest lucru. Nu am văzut încă dovezi că el ar fi făcut-o”, a declarat Rand Paul într-un interviu acordat marţi CNN.
Senatorul din Kentucky a afirmat că este improbabil ca guvernul sirian să fi desfăşurat atacul în special după ce, în ultimii doi ani, forţele sale militare au înregistrat victorii masive împotriva teroriştilor şi a grupurilor militante din ţara arabă, fiind pe cale să câştige acest război izbucnit în 2011.
“Singurul lucru care va stimula lumea să îl atace direct pe Assad este un atac chimic. Atacul a provocat moartea unui număr relativ redus de oameni, comparativ cu numărul de oameni care pot fi ucişi cu bombe tradiţionale ... şi, astfel, vă întrebaţi dacă ar fi logic ca Assad să folosească arme chimice”, a precizat Paul.
În 7 aprilie, un presupus atac chimic în oraşul sirian Douma, aparent a ucis 60 de persoane şi a rănit alte câteva sute. Diverse state occidentale au învinuit guvernul sirian pentru atac, însă Damascul a respins cu tărie acuzaţiile ca fiind “scorneli chimice” realizate de terorişti în încercarea de a opri avansarea forţelor pro-guvernamentale.
Ca răspuns la atacul din Douma, SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat sâmbătă dimineaţă peste 100 de rachete de croazieră asupra mai multor ţinte guvernamentale siriene, vizând ceea ce au declarat că ar fi unităţi implicate în programul de arme chimice al lui Assad.
În aceeaşi zi, preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter mesajul “Misiune îndeplinită”.
Washingtonul a susţinut că are dovezi că forţele guvernamentale siriene a desfăşurat atacul chimic din Douma, dar nu a prezentat niciun fel de dovadă.
Guvernul sirian şi-a predat stocul de arme chimice în 2014 într-un proces monitorizat de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), care a supravegheat de asemenea distrugerea acelor arme.
Atacul americano-franco-britanic împotriva Siriei a atras un val de critici internaţionale, deoarece a fost efectuat înainte ca OPCW să poată investiga atacul din Douma.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a condamnat atacul condus de SUA şi a afirmat că acesta doar va consolida determinarea ţării sale de a continua să lupte împotriva grupurilor teroriste susţinute de Occident şi de a “distruge terorismul în fiecare colţ al ţării”.