SUA susţine că programul de arme chimice al Siriei a primit o lovitură puternică. Unii experţi contestă

Clădire distrusă în orasul sirian Douma
Clădire distrusă în orasul sirian Douma (Getty Images)

Pentagonul a afirmat sâmbătă că atacul condus de Statele Unite împotriva Siriei a întârziat cu mai mulţi ani dezvoltarea programului de arme chimice al regimului sirian, însă unii experţi consideră că afirmaţia ar putea fi exagerată.

În primele ore ale zilei de sâmbătă, forţele americane, britanice şi franceze au lansat lovituri aeriene comune asupra a cel puţin trei ţinte asociate cu programul de arme chimice al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, inclusiv un laborator de cercetare şi dezvoltare aflat în apropierea capitalei Damasc.

Totuşi, analişti în domeniul apărării care au discutat cu CNBC au sugerat că o parte din materialul periculos este probabil disponibil, sau relativ uşor de reprodus.

“Evaluarea pagubelor a avut loc surprinzător de repede”, a afirmat Anthony Cordesman, fost oficial al Pentagonului, în prezent analist la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un think tank din Washington.

Într-un interviu acordat mass mediei la Pentagon, general-locotenentul Kenneth McKenzie a afirmat că cele trei ţinte atacate în coordonare cu aliaţii au fost “componente fundamentale” ale programului regimului sirian pentru dezvoltarea armelor chimice.

Unii oficiali şi-au exprimat încrederea că o mare parte a arsenalului ilegal de arme chimice al Siriei a fost deteriorat ca uramre a atacului de sâmbătă. McKenzie a precizat că acest lucru face ca dezvoltarea programului de arme chimice să fie întârziat cu câţiva ani, deşi unii veterani în domeniul apărării au unele îndoieli.

Jeffrey Lewis, fost oficial american în sectorul apărării, în prezent director al Programului pentru Neproliferare în Asia de Est din cadrul Institutului Middleburry pentru Studii Internaţionale din California, a menţionat că afirmaţia potrivit căreia programului de arme chimice al Siriei i-ar trebui ani de zile pentru a-şi reveni este doar o chestiune de relaţii publice (PR).

Potrivit lui Lewis, “evaluările pagubelor de război” realizate de Departamentul american al Apărării “nu sunt niciodată prea solide, în special nu atât de rapid şi de la distanţă. Ei pot spera că au împiedicat dezvoltarea programului [de arme chimice] pentru câţiva ani, însă este posibil ca acesta să fie întârziat o perioadă mai mică”.

Şi, în pofida afirmaţiilor preşedintelui american Donald Trump că misiunea a fost reuşită, Lewis a sugerat că intervenţia în Siria a avut un anumit aer de inutilitate. “Acest lucru începe să devină ceva precum tunderea gazonului. Ei gazează civili, noi îi atacăm, ei o fac din nou”, a precizat el, făcând referire la presupusul atac chimic care a avut loc recent în oraşul sirian Douma şi pentru care a fost învinuit Assad, deşi nu au fost prezentate dovezi incontestabile în acest sens.