14 deputaţi comunişti şi-au anunţat plecarea din partid şi formarea unei Platforme Parlamentare

Un grup de 14 deputaţi au anunţat luni, 21 noiembrie, în cadrul unui briefing de presă că au decis să părăsească Partidul Comunist din Moldova (PCRM). Anunţul a fost făcut de preşedintele formaţiunii, Violeta Ivanov.
Vladimir Voronin, liderul PCRM
Vladimir Voronin, liderul PCRM (timpul.md)

Pe lângă decizia de a părăsi PCRM-ul, cei 14 deputaţi au mai anunţat că vor forma „Platforma Parlamentară Social-Democratică Pentru Moldova”.

Printe cei care au părăsit partidul comunist se numără: Artur Reşetnicov, Anatolie Zagorodnîi, Igor Vremea, Galina Balmoş, Anatolie Gorilă, Sergiu Stati, Boris Golovin, Vladimir Vitiuc, Corneliu Mihalache, Victor Mîndru, Alexandr Bannicov, Petru Porcescu, Elena Gudumac, notează Jurnal.md.

„Este o decizie istorică prin care oferim o şansă pentru dezvoltarea RM. Suntem îngrijoraţi de situaţia din ţară. Având mandatul alegătorilor, avem nu doar dreptul, dar şi obligaţia pentru a întreprinde măsuri radicale. Nu putem lămuri alegătorilor de ce partidul îşi schimbă poziţia de la o zi la alta.

Anunţăm că noi cei 14 deputaţi renunţăm a fi membri ai PCRM, deci renunţăm la jocurile politice ale conducerii PCRM. Totodată, anunţăm despre crearea „Platformei Parlamentare Social-Democratice Pentru Moldova”. Astfel dăm o şansă concretă pentru formarea unei majorităţi parlamentare solide, al cărei obiectiv este asigurarea bunăstării populaţiei”, a adus la cunoştinţă preşedintele fracţiunii, Violeta Ivanov.

Un alt deputat PCRM, care a decis să nu mai facă parte din acest partid, Artur Reşetnicov, este de părere că „Republica Moldova trece printr-o criză politică, economică şi socială fără precedent. Elitele politice fură de parcă ţara nici nu ar mai fi. Liderii de partid se ghidează de propriile interese. Părăsim fracţiunea PCRM şi anunţăm în mod deschis detaşarea de PCRM”.

Precizăm că după alegerile din 30 noiembrie 2014, PCRM număra 21 de deputaţi în Parlament. După anunţul de luni, fracţiunea a rămas cu şapte deputaţi. Astfel, alătri de liderul PCRM, Vladimir Voronin vor continua să activeze Maria Postoico, Oleg Reidman, Elena Bondarenco, Vasili Panciuc, Inna Şupac şi Oxana Domenti.