Şeful Procuraturii Anticorupţie: Veaceslav Platon a fost dat în urmărire internaţională
alte articole
Procurorii din Procuratura Anticorupţie împreună cu angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au efectuat luni, 25 iulie, mai multe acţiuni de urmărire penală şi percheziţii. În acest sens, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari a declarat în cadrul unui briefing de presă. „Este vorba de anumite percheziţii, ridicări, audieri de persoane în legătură cu furtul banilor din cadrul Băncii de Economii din Moldova”.
Şeful Procuraturii Anticorupţie a comunicat presei că pe parcursul dimineţii au avut loc percheziţii la cinci agenţi economici şi câteva persoane fizice care administrau aceşti agenţi economici şi la câteva bănci din Republica Moldova. Acesta a confirmat faptul că ar fi vorba despre Victoriabank, Moldindconbank, Moldova-Agroindbank şi Compania de Asigurări „ASITO”.
„Necesitatea efectuării acţiunilor de urmărire penală a rezidat în faptul identificării documentelor, contractelor, altor înscrisuri ce au importanţă pentru buna desfăşurare a urmăririi penale şi stabilirea legăturii lui Veaceslav Platon în delapidarea banilor din BEM”, a adăugat Morari, conform privesc.eu.
Acesta a ţinut să precizeze că s-a stabilit o legătură între investigarea extinsă privind furtul miliardului şi tranzitarea printr-o bancă din Republica Moldova a banilor din altă ţară, în baza ordonanţelor judecătoreşti. Mai mult decât atât, astfel de acţiuni au fost concertate de către una şi aceeaşi persoană, făcând referire la Platon.
„Faptul respectiv este demonstrat prin actele şi mijloacele materiale de probă ridicate în această dimineaţă din instituţiile nominalizate. La moment, de către procurori au fost reţinute două persoane care au fost factori de decizie în cadrul unei bănci comerciale. Aceste persoane sunt audiate. Între timp sunt citate încă două persoane din cadrul băncii comerciale. De asemenea urmează să fie localizate două persoane fizice care erau administratori ai unor agenţi economici care au obţinut credite frauduloase”, a confirmat Viorel Morari.
Şeful Procuraturii Anticorupţie a ţinut să comunice că „un grup de persoane juridice administrate de către persoane fizice interpuse la comanda unei persoane fizice au obţinut credite neperformante dintr-o bancă comercială. Ulterior creditele respective au fost stinse prin creditele obţinute din Banca de Economii. Este cetăţeanul Veaceslav Platon căruia i-a fost înaintată învinuirea în contumacie, în privinţa lui fiind eliberat mandat de arest pe un termen de 30 de zile”, menţionând totuşi principiul prezumţiei nevinovăţiei de care se poate folosi Platon dar care urmează să fie respectate şi de organele de drept ale statului.
Veaceslav Platon a fost dat în urmărire internaţională, fiind întreprinse măsuri pentru identificarea lui. Morari a punctate că ar fi vorba de trei credite neperformante în valoare de peste 800 mln lei [138 mln lei, 12 mln dolari şi peste 5 mln euro]. În urma percheziţiilor au fost ridicate şi aumite documente ce erau importante pentru a stabili legătura dintre persoanele juridice respective şi persoana căreia i-a fost înaintată acuzarea, şi anume Veaceslav Platon.
„Vreau să menţionez şi despre faptul că procurorii la moment verifică posibilitatea punerii sub sechestru a acţiunilor care au fost blocate de către BNM, cele 43% de acţiuni ale Moldova-Agroindbank. La moment pot afirma că au fost achiziţionate tot din banii BEM”, a conchis Morari.
Amintim că despre Platon a vorbit şi fostul angajat al Centrului Naţional Anticorupţie, Mihail Gofman în unul din rapoartele sale, făcând referinţă la două grupări de interese care acţionau în tandem, prima fiind din sfera de influenţă a lui Ilan Şor, iar cea de a doua, a lui Veaceslav Platon. În raportul secret trimis autorităţilor şi intrat în posesia presei de la Chişinău este dezvăluit faptul că CNA ar fi ştiut despre companiile lui Ilan Şor şi Veaceslav Platon, care au scos 4,2 miliarde de lei din sistemul bancar încă din 2013.