China închide biserici în oraşul care va găzdui summitul G20 din motive de “siguranţă”

Cu peste o lună înaintea Summitului G20 din China, guvernul comunist a ordonat unui număr mare de biserici din oraşul care va găzdui întâlnirea, Hangzhou, să suspende orice întrunire religioasă.
Biserica Chongyi din Hangzhou, China. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.07.2016

Autorităţile chineze au ordonat închiderea mai multor biserici în oraşul estic Hangzhou, care va găzdui summitul G20 din acest an, pentru a crea un “mediu sigur” pentru liderii mondiali prezenţi la întâlnire.

Numeroşi şefi de stat vor zbura spre Hangzhou, capitala provinciei chineze Zhejiang, la începutul lunii septembrie pentru a participa la un summit de două zile găzduit de preşedintele Xi Jinping.

Pentru a reduce aglomerarea în oraş, oficialii locali au declarat o sărbătoare publică timp de o săptămână care să coincidă cu summitul G20 şi încearcă să convingă sute de mii de rezidenţi să părăsească oraşul, conform unui raport publicat de ziarul The Guardian.

Recent, au ieşit la iveală rapoarte care susţin că autorităţile interzic, de asemenea, activităţile religioase în timpul summitului anual.

The Global Times, un ziar condus de Partidul Comunist Chinez, a declarat că Xiaoshan, un district în sud-estul oraşului Hangzhou, unde va avea loc summitul G20, a interzis activităţile religioase la scară mare încă patru zile după terminarea evenimentului. Ziarul a declarat că mişcarea este o încercare de a “crea un mediu sigur pentru întâlnire”.

Un pastor din Hangzhou a declarat ziarului că autorităţile au închis mai multe aşa-zise “biserici de casă” din oraş.

Un alt raport, al postului Radio Free Asia, care este susţinut de SUA, a declarat că bisericilor neoficiale din Hangzhou li s-a ordonat să suspende întrunirile.

“[Autorităţile] au forţat bisericile de casă să nu mai organizeze întruniri înaintea summitului G20”, a declarat Zhang Mingxuan, preşedintele Alianţei Bisericilor de Casă din China.

Provincia Zhejiang este cunoscută ca fiind regiunea cu cei mai mulţi creştini din China, o ţară oficial ateistă în care locuiesc zeci de milioane de credincioşi.

De la sfârşitul anului 2013, Partidul Comunist Chinez a lansat în provincia de coastă o campanie controversată de înlăturare a crucilor bisericeşti.

Câteva biserici au fost distruse complet şi conflicte sângeroase au izbucnit între forţele de securitate trimise să efectueze demolările şi membrii congregaţiilor care au dorit să apere simbolul credinţei lor.

Opozanţii acestei campanii au avut de înfruntat pedeapsa guvernului comunist.

Vineri, 15 iulie 2016, un raport al Foreign Office privind deteriorarea situaţiei drepturilor omului în China a evidenţiat suferinţa îndurată de comunitatea creştină din statul comunist.

Raportul a atras atenţia asupra distrugerii unui număr mare de biserici chineze, dispariţiei unor preoţi catolici şi a detenţiei pastorilor protestanţi şi a enoriaşilor lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor