Ministrul Apărării: Problema majoră a R.Moldova este staţionarea ilegală a trupelor ruseşti în Transnistria
alte articole
”Colaborarea dintre ţările NATO şi partenerii non-NATO din Europa de est este astăzi o necesitate absolută. Fără sprijinul NATO nici Ucraina, nici Georgia şi nici Republica Moldova nu vor putea face faţă războiului hibrid prin care se încearcă destabilizarea Europei de Est”.
Aceste declaraţii au fost făcute luni 25 iulie 2016 de către ministrul Apărării Anatol Şalaru în cadrul ceremoniei de deschidere a fazei active a exerciţiului militar ”Sea Breeze 2016”, care a avut loc la Odesa, Ucraina.
Militari ai brigăzii de infanterie motorizate şi batalionul de menţinere a păcii al Armatei Naţionale vor lua parte la exerciţiile militare ”Sea Breeze 2016”. La exerciţiile militare ucrainean-americane vor mai participa aproximativ o mie de militari din Bulgaria, Georgia, Marea Britanie, România, Suedia şi Turcia.
Anatol Şalaru şi-a exprimat recunoştinţa pentru oportunitatea oferită militarilor Armatei Naţionale de a participa la ”Sea Breeze 2016”, menţionând că este un exemplu de cooperare eficientă şi de colaborare între ţările NATO şi partenerii alianţei.
Totodată, ministrul a reiterat importanţa consolidării relaţiilor bilaterale, necesare pentru a putea face faţă provocărilor de securitate regională. În acest context, Anatol Şalaru a subliniat faptul că problema majoră cu care se confruntă Republica Moldova este staţionarea ilegală a trupelor ruseşti în raioanele de est ale ţării, problemă abordată şi la Summit-ul de la Varşovia, se menţionează în comunicatul de presă remis Epoch Times.
În cadrul vizitei, Anatol Şalaru a avut o întrevedere oficială cu ministrul Apărării al Ucrainei, Stepan Poltorak. Dialogul s-a axat pe situaţia regională şi relaţiile de colaborare pe segmentul militar.
Potrivit sursei citate, Stepan Poltorak a confirmat disponibilitatea de a consolida relaţiile bilaterale şi de a invita militarii Armatei Naţionale la alte exerciţii, alături de militarii ucraineni. Ministrul Apărării al Ucrainei a declarat că participarea la astfel de aplicaţii este o ocazie de a îmbunătăţi nivelul de cooperare şi de a face schimb de experienţă, în avantajul ambelor ţări.
Amintim că prezent la Summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Varşovia ministrul Şalaru a rugat forţele NATO să susţină Moldova „în iniţiativa de transformare a misiunii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, într-o misiune civilă multinaţională, iar armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate”, specificând că trupele Federaţiei Ruse staţionează pe teritoriul Republicii Moldova în mod ilegal de 25 de ani deja.