R.Moldova: Furtul miliardului ar putea fi investigat de o companie din Statele Unite

Statele Unite ale Americii au iniţiat o investigaţie privind dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar al R. Moldova, fapt ce a dus la devalizarea a trei bănci comerciale şi la lichidarea Băncii de Economii.
(Mark Wilson / Getty Images)

Procurorul general interimar Eduard Harunjen şi procurorul Adriana Beţişor ar fi fost informaţi despre iniţierea unei investigaţii în Statele Unite ale Americii cu privire la furtul miliardului. Compania „Frontier Solutions” ar fi expediat în data de 22 iulie 2016 o scrisoare semnată de John B. Sandweg, pe numele celor doi procurori pentru a aduce la cunoştinţă şi autorităţilor statului Republica Moldova despre acţiunile SUA. Cel puţin asta reiese dintr-un document intrat în posesia redacţiei Agora.

SUA a motivat iniţierea acestei investigaţii prin faptul că miliardele de lei utilizate în calitate de credite neperformante au fost apoi întoarse din rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei ca şi credite de urgenţă, fiind apoi suplinite inclusiv din banii oferiţi de Fondul Monetar Internaţional. Potrivit sursei citate, Bugetul FMI, la rândul său, este cofinanţat din rezervele federale în proporţie de 25-30%, lucru menţionat de jurnaliştii americani de la The Huffington Post.

De menţionat ar fi şi faptul că „Frontier Solutions” este aceeaşi companie care a anunţat la începutul acestei luni, autorităţile de la Chişinău despre faptul că fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, se afla în SUA într-o vizită de lucru. Aceştia au expediat o scrisoare lui Eduard Harunjen şi Adrianei Beţişor exact în perioada în care Gofman fusese citat de Procuratura Anticorupţie să depună mărturii pe cazul devalizării Băncii de Economii. În scrisoare se menţiona că „Gofman se va afla în SUA încă minimum o săptămână”. Deocamdată nu se ştie dacă fostul angajat al CNA a revenit sau nu în ţară.

„Domnul Gofman are statut de martor într-o anchetă în desfăşurare, pornită în SUA, privind furtul unui miliard de dolari din băncile din Moldova”, se mai arată în scrisoarea „Frontier Solutions” prin care autorităţile de la Chişinău sunt rugate să asigure protecţia lui Mihail Gofman.

La rândul său, procurorul general interimar a opinat că nu cunoaşte nimic despre demararea unei anchete în Statele Unite. Acesta presupune totuşi că investigaţiile ar fi fost pornite la iniţiativa Procuraturii Generale, după ce procurorii de la Chişinău au expediat anul trecut o comisie rogatorie.

„N-am fost informaţi deocamdată despre pornirea unei anchete. Noi, de fapt, avem o cooperare cu serviciile din SUA privind fraudele bancare. Am trimis comisie rogatorie, am făcut mai multe şedinţe de lucru comune. Intuiesc că ancheta ar fi putut fi pornită în baza comisiei rogatorii ce a fost expediată încă anul trecut. Autorităţile din mai multe state, atunci când primesc o comisie rogatorie şi sunt rugaţi să facă nişte acţiuni, iniţiază o anchetă proprie pentru că doar aşa pot să purceadă la ridicări de documente, audieri etc”, a declarat procurorul general interimar, pentru anticorupţie.md.

Fostul angajat al Centrului Naţional Anticorupţie, Mihail Gofman, a făcut primele afirmaţii şi dezvăluiri cu privire la “furtul secolului” din sistemul bancar al R.Moldova la sfârşitul lunii iunie în cadrul emisiunii Interpol de la TV7. “Furtul miliardului nu a fost un secret pentru autorităţi, iar despre dispariţia banilor s-a ştiut încă din 2013” a afirmat Mihail Gofman.