Şeful NATO merge la Washington în contextul în care Trump pregăteşte o "declaraţie importantă" privind Rusia

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, va efectua o vizită oficială la Washington în perioada 14–15 iulie, a anunţat serviciul de presă al Alianţei militare pe 13 iulie, potrivit The Kyiv Independent.
Vizita are loc în contextul în care preşedintele american Donald Trump a anunţat că intenţionează să facă o declaraţie „importantă” privind Rusia pe 14 iulie, ceea ce ar putea marca o schimbare semnificativă în politica SUA faţă de războiul din Ucraina, pe fondul deteriorării relaţiilor cu Kremlinul.
„Cred că voi avea o declaraţie importantă de făcut luni cu privire la Rusia. Sunt dezamăgit de Rusia, dar vom vedea ce se va întâmpla în următoarele două săptămâni”, a declarat Trump pentru NBC News pe 10 iulie, fără a oferi detalii suplimentare.
Deşi NATO nu a oferit informaţii privind obiectivele exacte ale vizitei lui Rutte, Trump a dezvăluit că Statele Unite au încheiat un nou acord cu Alianţa privind transferul de arme către Ucraina.
„Trimitem arme către NATO, iar NATO plăteşte pentru ele în proporţie de 100%. Aşadar, armele ajung la NATO, iar NATO le va transfera către Ucraina, suportând integral costurile”, a precizat Trump.
Potrivit preşedintelui american, acordul ar fi fost finalizat în cadrul summitului NATO desfăşurat luna trecută, unde acesta şi-a exprimat sprijinul pentru trimiterea unui număr mai mare de sisteme de rachete Patriot în Ucraina.
Declaraţiile şi iniţiativele vin într-un moment tensionat, în care Moscova a refuzat să accepte un armistiţiu şi a intensificat atacurile asupra oraşelor ucrainene. Totodată, Trump ar lua în considerare, pentru prima dată de la începutul noului său mandat, autorizarea de fonduri suplimentare pentru Ucraina, precum şi aprobarea unor noi livrări de armament prin intermediul Autorităţii Prezidenţiale de Reducere a Efectivelor.
Pe parcursul vizitei sale la Washington, Mark Rutte are programate întâlniri cu secretarul de stat Marco Rubio, secretarul apărării Pete Hegseth şi membri ai Congresului, a mai transmis serviciul de presă al NATO.
În ciuda progreselor diplomatice modeste pentru încheierea unui acord de pace, Trump a refuzat până acum să intensifice presiunea asupra Rusiei prin impunerea de noi sancţiuni.
Între timp, liderii republicani din Senat şi Camera Reprezentanţilor pregătesc un proiect legislativ care ar impune sancţiuni mai dure împotriva Rusiei şi a cumpărătorilor de combustibili fosili din această ţară. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi liderul majorităţii din Senat, John Thune, au confirmat această iniţiativă pe 9 iulie.
Totuşi, un oficial de rang înalt din administraţie a declarat pentru Politico că Trump va susţine proiectul de lege doar dacă acesta va păstra autoritatea supremă a preşedintelui în materie de politică externă.