Opoziţia din Ungaria propune un "Nou Acord" pentru relansarea economiei aflate în stagnare

Peter Magyar (Facebook)
Redacţia
13.07.2025

Liderul opoziţiei din Ungaria, Péter Magyar, a declarat sâmbătă că partidul său, Tisza, va lansa un „Nou Acord Maghiar” pentru a revigora economia aflată în stagnare prin investiţii masive şi politici previzibile, dacă va câştiga alegerile de anul viitor, transmite Reuters.

Magyar, al cărui partid de centru-dreapta se află constant înaintea formaţiunii de guvernământ Fidesz în majoritatea sondajelor de opinie, reprezintă cea mai mare provocare politică pentru premierul naţionalist Viktor Orban, care, după 15 ani la putere, se confruntă cu dificultăţi în redresarea economiei afectate de inflaţie.

Riscul impunerii unor tarife vamale semnificative de către Statele Unite asupra importurilor din Uniunea Europeană afectează, de asemenea, perspectivele de redresare economică. Anunţul de sâmbătă al preşedintelui Donald Trump privind impunerea unor tarife de 30% asupra produselor din UE este o veste proastă pentru Ungaria, ţară din Europa Centrală.

Magyar şi-a prezentat planul „Noul Acord Maghiar” în faţa susţinătorilor săi, în cadrul congresului partidului desfăşurat în oraşul Nagykanizsa, în vestul ţării.

„Avem nevoie de creştere economică, investiţii şi o politică financiară şi economică previzibilă în Ungaria”, a declarat Magyar, adăugând că partidul Tisza va combate corupţia şi va răscumpăra activele statului despre care afirmă că au fost „furate” în ultimii 15 ani.

Principalii piloni ai planului propus de Tisza includ:

  • o reformă majoră în sistemul de sănătate, cu o finanţare suplimentară de 500 de miliarde de forinţi (aproximativ 1,5 miliarde USD) anual;

  • un program amplu de construcţie de locuinţe de închiriat şi case;

  • modernizarea căilor ferate de stat prin fonduri europene şi naţionale;

  • investiţii în eficienţa energetică a locuinţelor şi în educaţie.

Magyar, fost apropiat al guvernului care a intrat spectaculos în politica ungară anul trecut, a reiterat angajamentul de a debloca cele aproximativ 20 de miliarde de euro din fonduri europene suspendate, pe care Ungaria nu le-a primit în ultimii ani din cauza conflictelor dintre Bruxelles şi guvernul Orban, generate de presupuse derapaje de la statul de drept şi acuzaţii de corupţie – acuzaţii respinse de Orban.

Alegerile parlamentare sunt programate pentru începutul anului viitor, deşi o dată exactă nu a fost stabilită. În luna iunie, parlamentul a adoptat bugetul pentru anul electoral 2026, propus de Orban, care include reduceri semnificative de taxe pentru familii – un segment electoral-cheie pentru Fidesz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor