"Jocul e pe cale să se schimbe" — Senatorul republican Lindsey Graham se aşteaptă la un aflux de arme americane către Ucraina

Senatorul american Lindsey Graham a declarat duminică, într-un interviu acordat CBS News, că se aşteaptă ca „în zilele următoare” să înceapă un aflux de livrări de arme americane către Ucraina, informează The Kyiv Independent. Declaraţia vine în contextul în care preşedintele Donald Trump urmează să facă un anunţ „important” privind războiul din Ucraina, programat pentru luni, 14 iulie.
Graham, un aliat influent al lui Trump şi unul dintre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei din Congres, a precizat în cadrul emisiunii Face the Nation de la CBS că sprijinul militar al SUA pentru Kiev va creşte semnificativ. Ar fi, astfel, pentru prima dată de la începutul noului mandat al lui Trump, în ianuarie, când se preconizează măsuri clare de sprijin pentru Ucraina.
„Jocul, în ceea ce priveşte invazia lansată de către Putin împotriva Ucrainei, este pe cale să se schimbe. Mă aştept ca, în zilele următoare, să vedeţi arme ajungând în cantităţi record pentru a ajuta Ucraina să se apere”, a afirmat Graham.
El a adăugat că „ideea ca America să vândă arme pentru a ajuta Ucraina este foarte actuală”.
Trump a declarat pe 10 iulie, pentru NBC News, că intenţionează să facă o declaraţie majoră privind Rusia, fără a oferi detalii.
„Sunt dezamăgit de Rusia, dar vom vedea ce se va întâmpla în următoarele două săptămâni”, a spus el.
Tot atunci, Trump a afirmat că SUA a încheiat un nou acord cu NATO pentru transferul de arme americane către Ucraina. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, urmează să viziteze Washingtonul în perioada 14–15 iulie, deşi scopul exact al vizitei nu a fost comunicat oficial de Alianţă.
Senatorul Graham a menţionat că se aşteaptă ca Trump să recurgă la Autoritatea Prezidenţială de Reducere a Efectivelor (PDA) pentru a permite livrarea de arme deja aprobate în timpul administraţiei Biden.
„Patru miliarde de dolari nu sunt nici pe departe suficienţi”, a subliniat Graham, referindu-se la resursele rămase disponibile prin PDA.
Potrivit unor surse citate de Reuters pe 10 iulie, Trump este pregătit să autorizeze utilizarea PDA pentru a trimite arme la Kiev şi ia în considerare, pentru prima dată în acest mandat, alocarea de fonduri suplimentare pentru Ucraina.
Relaţiile dintre Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au înrăutăţit în ultimele săptămâni, pe fondul refuzului Kremlinului de a accepta un acord de pace şi al intensificării atacurilor asupra oraşelor ucrainene.
Trump a adoptat recent o retorică mai critică la adresa lui Putin, marcând o schimbare de ton faţă de poziţiile anterioare.
Cu toate acestea, Trump a evitat impunerea unor noi sancţiuni Rusiei. Graham este coautor al unui proiect de lege care vizează penalizarea mai dură a Moscovei şi a cumpărătorilor de combustibili fosili ruşi. Totuşi, Trump a condiţionat sprijinul său de includerea unei derogări care să-i menţină autoritatea supremă asupra politicii externe a Statelor Unite.
„În zilele şi săptămânile următoare, vor fi depuse eforturi masive pentru a-l aduce pe Putin la masa negocierilor. Iar pentru cei care îl susţin — cum este China, care cumpără petrol rusesc ieftin fără nicio responsabilitate — acele zile sunt pe cale să se termine”, a afirmat Graham.
De la preluarea mandatului, poziţia lui Trump faţă de Ucraina a fost marcată de inconsecvenţă. Deşi uneori a criticat cheltuielile militare şi a exprimat simpatie faţă de Rusia, în alte ocazii a susţinut ferm Kievul şi a condamnat acţiunile Kremlinului.
La începutul lunii iulie, administraţia Trump a suspendat temporar livrările unor arme de importanţă majoră aprobate de administraţia Biden, însă o parte dintre acestea au fost deja reluate.