Premierul israelian apără achiziţionarea de submarine germane

Premierul israelian a apărat cumpărarea a şase submarine germane despre care armata susţine că sunt prea scumpe şi că nu sunt necesare. Au existat acuzaţii privind legături financiare între avocatul lui Netanyahu şi constructorul german de nave.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a apărat decizia de a continua un acord încheiat cu Germania privind achiziţionarea a şase submarine, în mijlocul unor presiuni tot mai mari venite din partea parlamentarilor din opoziţie care susţin că acordul este afectat de conflicte de interese. “Întărirea securităţii statului Israel a fost singura mea preocupare în cazul achiziţionării acestor submarine”, a declarat Netanyahu duminică la începutul unei întâlniri a Knesset-ului în Ierusalim.

În Israel au existat apeluri pentru lansarea unei anchete după ce a ieşit la iveală faptul că avocatul personal al premierului, David Shimron, a reprezentat firma germană Thyseen Kurpp, care a construit şase submarine din clasa Dolphin.

“Acesta este avocatul premierului, care este, de asemenea, avocat privat şi avocatul familiei Netanyahu, precum şi, totodată, deţine funcţia de reprezentant oficial al premierului. El are un cuvânt de spus peste tot. Şi tocmai Netanyahu, dintre toţi oamenii, este cel care nu a ştiut că Shimron a avut legătură cu submarinele?” a întrebat Ben-Dror Yemini de la ziarul israelian Yediot Ahronot.

Fostul ministru israelian al Apărării, Moshe Yaalon, a urmărit, de asemenea, să se distanţeze de acordul respectiv, susţinând că nu a fost implicat în negocierile pentru contractul în valoare de 1,4 miliarde de euro. “M-am opus cu tărie achiziţionării a trei submarine suplimentare”, a scris Yaalon pe pagina sa oficială de Facebook în urmă cu câteva zile. Ministrul Apărării a cerut lansarea unei investigaţii vizând aceste acuzaţii “foarte tulburătoare”.

Armata israeliană deţine în prezent 5 submarine germane, a căror cumpărare a fost finanţată parţial cu o reducere de 30%. Flota israeliană de submarine urmează să crească la 6 în 2018. Un acord-cadru pentru cumpărarea a trei noi submarine a fost aprobat de guvernul israelian în 26 octombrie.

În Germania, au existat de asemenea unele întrebări privind capabilitatea submarinelor de a lansa rachete nucleare. Israelul este suspectat că posedă un arsenal nedeclarat de arme nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe