Netanyahu: Răufăcători motivaţi politic sunt în spatele incendiilor care zguduie Israelul

Poliţia israeliană a declarat că a arestat 12 persoane suspectate de incendiere premeditată după declanşarea unor incendii de vegetaţie masive în centrul şi nordul ţării. Zeci de persoane au fost nevoite să fugă de flăcările din oraşul de coastă Haifa.
Incendiu în oraşul israelian Haifa, 25 noiembrie 2016.
Incendiu în oraşul israelian Haifa, 25 noiembrie 2016. (Jack Guez/AFP/Getty Images)

Arestările anunţate vineri au loc în condiţiile în care pompierii sunt pe cale să ţină sub control incendiile de pe dealurile situate în jurul Ierusalimului şi în părţile nordice ale ţării. Israelienii au fost susţinut de pompieri palestinieni precum şi de echipe de urgenţă din Grecia, Cipru, Croaţia, Italia, Rusia, Franţa şi Turcia.

„Am arestat 12 suspecţi care au fost implicaţi direct sau indirect în incendii”, a declarat Micky Rosenfeld, purtător de cuvânt al poliţiei.

Conform Reuters, poliţia a declarat că un bărbat din sudul Israelului a fost arestat pentru incitare după ce, aparent, a postat un mesaj pe Facebook în care le-a cerut oamenilor să declanşeze alte incendii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că unele dintre incendii par să fi fost declanşate în mod deliberat. Primele incendii au izbucnit marţi în apropierea Ierusalimului.

„Fiecare incendiu premeditat, sau fiecare incitare la declanşarea premeditată de incendii, este terorism în toată regula. Şi vom trata situaţia ca atare”, a declarat Netanyahu reporterilor în cursul zilei de joi când se afla în vizită în oraşul Haifa. În Israel, cuvântul “terorism” este deseori folosit pentru a se face referire la acte militante comise de arabi sau palestinieni.

„Oricine încearcă să incendieze părţi ale Israelului va fi pedepsit sever pentru acest lucru”, a mai declarat premierul israelian.

Declaraţiile făcute de câţiva politicieni israelieni au implicat arabi, în timp ce alţii, inclusiv liderul opoziţiei israeliene, Isaac Herzog, au făcut apel la cumpătare.

Deşi nu au fost raportate persoane grav rănite, zeci de persoane au avut nevoie de tratament în spital pentru inhalare de fum.

Cel puţin 700 de locuinţe au fost distruse sau puternic afectate şi aproximativ 80.000 de persoane au fost forţate să se retragă din faţa flăcărilor. Există temeri că vremea uscată şi vântul puternic ar putea alimenta din nou flăcările.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe