Netanyahu refuză participarea la Conferinţa de Pace din Paris. Doreşte negocieri directe cu Abbas

Şansele de progres în procesul de pace dintre Israel şi Palestina par să se diminueze tot mai mult. În cea mai recentă lovitură dată acestui proces, Tel Aviv a declarat că nu va participa la o conferinţă de pace în Paris.
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.11.2016

Israelul a refuzat luni o ofertă din partea Franţei de a participa la discuţiile pentru pacea din Orientul Mijlociu, ce vor avea loc în acest an în Paris, susţinând că doreşte să negocieze doar direct cu palestinienii.

Pierre Vimont, delegatul Franţei în Orientul Mijlociu, a fost informat în legătură cu această decizie în cadrul unei întâlniri ce a avut loc în Ierusalim împreună cu Yakov Nagel, consilier pentru securitatea naţională israeliană, şi Isaac Molcho, consilier diplomatic al premierului israelian Benjamin Netanyahu. Israelul a precizat că a refuzat oferta de a participa la Conferinţa de Pace din Paris pe motiv că urmăreşte doar să poarte discuţii directe cu oficialii Autorităţii Palestiniene, adăugând că planul francez “afectează semnificativ posibilităţile avansării procesului de pace”.

Luni seara, Vimont s-a întâlnit cu oficiali palestinieni în Ramallah, unde secretarul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Saeb Erekat şi Nabil Abu Rdainah, purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, şi-au exprimat dorinţa de a participa la conferinţa de pace din Paris, cu sau fără Israel.

Discuţiile dintre Israel şi Palestina au fost suspendate în 2014 după ce timp de 9 luni Secretarului de stat american John Kerry a făcut eforutri pentru procesul de pace. În ciuda zecilor de întâlniri în SUA, Europa şi Orientul Mijlociu, procesul a rămas îngheţat deoarece Israelul a respins solicitările de suspendare a construirii de colonii evreieşti pe teritoriul palestinian. Procesul s-a prăbuşit complet după ce a fost semnat un acord de reconciliere între partidul palestinian de guvernământ Fatah şi Hamas, grupul militant palestinian islamist ce conduce în prezent Fâşia Gaza. Câteva luni mai târziu, Israelul a invadat Fâşia, subminând în mod sever orice şansă de revitalizare a negocierilor.

Relaţiile israeliano-palestiniene s-au deteriorat şi mai multe ca urmare a unei serii de rezoluţii controversate recente privind statutul locurilor sfinte din Ierusalim ce au fost adoptate de UNESCO. În plus, Israelul a distrus în urmă cu câteva zile mai multe morminte într-un cimitir musulman istoric din Ierusalim, declanşând furia oficialilor palestinieni. Iar luni, oficialii israelieni au condamnat un băiat palestinian de 14 ani la 12 ani de închisoare pentru implicarea într-un atac cu cuţit împotriva unor israelieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor