Şeful Legislativului s-a întâlnit cu reprezentanţii protestatarilor: Demisia nu este o soluţie

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a acceptat într-un final să se întâlnească cu reprezentanţii protestatarilor şi să discute unele cerinţe ale manifestanţilor, însă nu a venit cu răspunsuri concrete. După această întrevedere, membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale s-au arătat dezamăgiţi de atitudinea lui Candu, fiind de părere că autorităţile nu fac nimic decât să sfideze protestatarii, informează Jurnal.md.
Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova (wikimedia.org / Andrian_Candu)
Maria Maevschi
11.09.2015

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a acceptat în final să se întâlnească cu reprezentanţii protestatarilor şi să discute unele cerinţe ale manifestanţilor, însă nu a venit cu răspunsuri concrete. După această întrevedere, membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale s-au arătat dezamăgiţi de atitudinea lui Candu, fiind de părere că autorităţile nu fac nimic altceva decât sfidează protestatarii, informează Jurnal.md.

„Majoritatea subiectelor invocate în timpul protestelor, ceea ce ţine de reforma justiţiei, investigarea fraudei bancare, reforma sectorului bancar, mediul de afaceri, sunt pe agenda guvernării”, a declarat şeful Legislativului, Andrian Candu.

Unul dintre membrii Grupului de Identificare şi Reprezentare (GIR), jurnalistul şi colonel în rezervă Chiril Moţpan, i-a reproşat speaker-ului parlamentului că au fost cerute „lucruri concrete: cine a furat miliardul, de ce mai stau în funcţii? Dvs. cu Plahotniuc aţi acaparat sistemul judiciar în ţara asta, aţi transformat-o în moşie şi ne ţineţi sclavi”.

„Tensiunea creşte în societate. Demisia guvernatorului Băncii Naţionale şi demisia procurorului general ar fi un prim-pas spre detensionare şi prima deschidere a clasei politice faţă de solicitările noastre”, a subliniat analistul politic Valentin Dolganiuc.

În opinia lui Candu, însă, nu toate demiterile au efect. Posibilitatea demiterii unor funcţionari există întotdeauna, dar dacă se face fără niciun efect, atunci ea nu-şi are rostul. „Un sistem dacă nu funcţionează sau este putred, el trebuie schimbat, sistemul”, a adăugat preşedintele parlamentului.

Potrivit avocatului Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), acest sistem a fost adus la putreziciune tocmai de clasa politică în frunte cu Vladimir Plahotniuc, prin capturarea instituţiilor statului.

O altă revendicare a celor prezenţi la mitingul de duminică din Piaţa MAN a fost înlăturarea celor de la conducere şi alegeri anticipate, cu care Candu iarăşi nu a fost de acord. „Acţiunile au fost întreprinse - de pregătire a misiunii FMI, a investigaţiei fraudelor - şi orice oprire a acestor acţiuni provocate inclusiv de alegeri anticipate ar provoca instabilitate”, a precizat Andrian Candu.

Potrivit sursei citate, lipsa unor soluţii concrete din partea conducerii statului i-a nemulţumit şi mai mult pe cei care stau în Piaţa MAN deja de câteva zile.

Precizăm că reprezentanţii protestatarilor s-au mai întâlnit cu premierul Valeriu Streleţ şi cu secretarul guvernului, Sergiu Palihovici, care a fost trimis în locul liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană 3 (AIE3), însă nici aceştia n-au oferit soluţii de schimbare a lucrurilor în favoarea cetăţenilor care i-au ales.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor