Premierul s-a întâlnit cu protestatarii: Suntem gata să discutăm orice în afară de demisie

La protestul de duminică din centrul Chişinăului, cei aproximativ o sută de mii de protestatari au cerut demisia Guvernului Streleţ după ce premierul a refuzat să vină în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) pentru discuţii. Aşa cum a anunţat şi anterior, Valeriu Streleţ refuză să-şi dea demisia, ignorând total cerinţele cetăţenilor ţării pe care o guvernează.
Întâlnirea dintre Valeriu Streleţ şi reprezentanţii protestatarilor, 10 septembrie (gov.md)
Maria Maevschi
10.09.2015

Joi, 10 septembrie, premierul Valeriu Streleţ a venit în final la întâlnirea cu reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), însoţit de viceprim-miniştrii Stephan Bride şi Gheorghe Brega, şeful de cabinet şi consilierul pentru securitate şi a prezentat un răspuns la revendicările manifestanţilor. Primul ministru a precizatat, totodată, că este gata să discute despre orice subiect, în afară de demisia executivului, relatează Jurnal.md.

La protestul de duminică din centrul Chişinăului, cei aproximativ o sută de mii de protestatari au cerut demisia Guvernului Streleţ după ce premierul a refuzat să vină în Piaţa MAN pentru discuţii, însă acesta a anunţat că refuză să-şi dea demisia.

La întâlnirea cu protestatarii, premierul a afirmat că „prea complicate şi complexe sunt problemele care stau în faţă, prea grave ar fi problemele. O să fie creată o criză sistemică ireversibilă. O eventuală demisie ar constitui un act de trădare în raport cu cetăţenii care au votat pentru partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). Guvernul garantează şi susţine dreptul la libertatea de întrunire, dar solicitările cetăţenilor trebuie să se încadreze în limitele constituţionale. Suntem gata să discutăm scenarii, în afară de demisie. De exemplu, crearea unei comisii comune, în afară de demisie”.

„Demisia a venit pe ultima sută de metri. Atitudinea manifestată a fost una de natură să vă ceară demisia, chiar dacă aveţi 42 de zile de activitate. Nu este un scop în sine, este un mijloc de scoatere a statului din captivitate, din mâna unor oligarhi care stau în spatele acestei guvernări. Nimeni nu-şi propune alegeri anticipate. Dar nu aşa cum vrea Plahotniuc, cel care controlează alianţa, ci cu instituţii abilitate, mă refer la CEC şi CCA, eliberate din captivitate, cu instalarea unor oameni integri, profesionişti, care vor avea încredere”, i-a raspuns Andrei Năstase, membru al Grupului de Intermediere şi Reprezentare (GIR) al protestatarilor.

Potrivit sursei citate, membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale i-au amintit lui Streleţ că actuala guvernare şi-a pierdut total credibilitatea atât în faţa propriului popor cât şi în faţa partenerilor internaţionali de dezvoltare, făcând referire la declaraţia Secretarului General al Consiliului Europei, care a afirmat că Moldova este un stat captiv.

Propunerea premierului de creare a unei comisii comune a fost refuzată de către reprezentanţii protestatarilor, fiind interpretată drept acţiune de tergiversare a implementării cerinţelor votate duminică de mulţimea care a venit în centrul Capitalei. Mai mult, aceştia sunt de părere că aceste revendicări ar fi trebuit îndeplinite încă de la primul protest din 7 aprilie, având în vedere că de atunci nu s-au schimbat foarte multe.

Însă şeful guvernului nu le-a dat niciun răspuns membrilor consiliului, deci întâlnirea s-a soldat fără niciun rezultat. Streleţ a subliniat încă o dată că nu poate să demisioneze, că nu are dreptul moral să facă acest lucru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor