Protest anti-guvernamental şi concert la Chişinău duminică, la aceeaşi oră. Mulţi artişti refuză să participe

Mii de manifestanţi protestează paşnic în centrul Chişinăului, 5 aprilie 2015
Mii de manifestanţi protestează paşnic în centrul Chişinăului, 5 aprilie 2015 (Anişoara Chiriac / Epoch Times)

Duminică, 6 septembrie, la Chişinău urmează să aibă loc un miting de protest de proporţii, de la care se aşteaptă să se facă presiuni asupra actualei guvernări. Guvernanţii vor să boicoteze protestul şi intenţionează să organizeze, tot pe 6 septembrie la aceeaşi oră stabilită pentru începerea protestului, la Chişinău şi la Orhei, concerte cu participarea mai multor vedete din ţară şi de peste hotare, mai exact, din România şi Rusia.

Cu cât evenimentul est mai aproape, cu atât mai mulţi interpreţi transmit pe Facebook mesaje, prin care îşi arată regretul că nu vor putea participa la concerte, motivând că nu vor ca muzica lor să devină subiecte de controversă politică, iar ei să fie aplaudaţi de unii şi huiduiţi de alţii. Printre cei care au refuzat să cânte, până la acest moment se numără Ştefan Bănică Jr. şi Loredana Groza din România, Pasha Parfeni, Adrian Ursu, Ionel Istrati, Vitalie Dani, trupele SunStroke Project Akord din Moldova. Artiştii invitaţi din Rusia nu au anunţat nimic până în prezent.

„Ne face mare plăcere, de fiecare dată, să cântăm la Chişinău pentru absolut toată lumea, dar pe data de 6 septembrie nu vom cânta la Moldexpo. Motivul e unul foarte clar: eu şi trupa mea, prin concertele noastre, promovăm doar muzica. Nu-mi doresc să apar într-un context care poate fi considerat controversat, ţinând cont de faptul că la Chişinău, pe data de 6 septembrie, vor avea loc două evenimente publice în acelaşi timp: un spectacol în aer liber şi o manifestaţie de protest. Nu-mi doresc, ca artist, să fiu pus în situaţia de a fi aplaudat de unii, şi huiduit de alţii, iar asta pe fondul unor divergenţe social-politice. Sper să ne revedem în curând!”, a scris pe pagina sa de Facebook Ştefan Bănică Jr. pentru publicul de la Chişinău.

„Dragii mei moldoveni, şi eu sunt moldoveancă de-a voastră, vă iubesc şi vă respect. Din păcate nu pot cânta pentru voi duminica aceasta la Orhei, unde fusesem invitată la un concert în aer liber. Ştiu că sunt momente dificile pentru voi însă nu îmi doresc ca muzica şi spectacolul meu să devină un subiect de controversă politică. Vă promit însă că o să mă întorc la voi cu multă bucurie într-o zi mai liniştită şi sper să mă primiţi cu aceeaşi caldură şi dragoste cu care m-aţi întâmpinat de fiecare dată”, a mărturisit Loredana Groza.

„Ieri am luat decizia de a nu participa la concertul din 6 septembrie de la Moldexpo. Azi Ştefan Bănică Junior m-a făcut să fiu absolut sigur că am luat o decizie corectă. Îmi cer iertare dacă dezamăgesc pe cineva din potenţialul public al concertului, dar nu puteam proceda altfel. Şi dacă de obicei nimic nu poate fi mai important în viaţa mea decât muzica, atunci de data aceasta muzica îmi miroase a intrigi politice ieftine. Vă îndemn pe fiecare să renunţaţi la muzica „pe degeaba” de duminică. Pe 6 septembrie ea chiar nu va avea valoare. Nu vă lăsaţi ademeniţi, cu siguranţă vor mai fi posibilităţi să vă admiraţi artiştii preferaţi. Cred că duminică, 6 septembrie, e ziua când alte valori au prioritate. Şi vreau să cred că e ziua schimbărilor”, este adresarea lui Pasha Parfeni către cetăţenii Moldovei dar şi către ceilalţi interpreţi care încă nu s-au decis.

Potrivit Politik.md, interpreţii au hotărât să-şi facă publice deciziile în contextul în care mai multe voci susţin că grandiosul concert planificat pentru duminică este un mod de a distrage atenţia publicului de la protestul anti-guvernamental.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe