Şeful INSCOP a stârnit "festivalul conservelor (ruseşti) deschise" după ce a cerut 1 miliard de euro pentru combaterea războiului hibrid

Remus Ştefureac
Andrei Pricopie
27.07.2025

Sociologul Remus Ştefureac a vorbit despre "festivalul conservelor deschise" care s-a stârnit după ce a solicitat statului român să aloce 1 miliard de euro pentru combaterea războiului hibrid, în special a agresiunii informaţionale, în contextul celui mai nou sondaj care arată o nostalgie la cote alarmante faţă de dictatura comunistă.

"Manifestul subversiunii: Jos Cultura, Jos Educaţia, Jos Adevărul! Este aproape amuzant să văd câtă emoţie tovărăşească a stârnit ideea că noi trebuie să alocam mai multe resurse în următorii ani pentru educaţie, cultură şi mijloace moderne de promovare, asta dacă vrem să fim cu adevărat o societate democratică rezilientă în era informaţională. Dincolo de kuzminii autohtoni care nu-i mai emoţionează nici măcar pe artizanii măsurilor active (oameni totuşi serioşi, pricepuţi care recunosc pînă şi ei impostura), dincolo de observatorii oneşti, nemulţumiţi pe bună dreptate de prezent, este de-a dreptul spectaculos festivalul conservelor deschise, iureşul dronelor kamikadze pe care nici nu le bănuiam; toate lansate cu furie pentru a se bate NU cu faptul că există un sentiment puternic de nostalgie faţă de un regim criminal care a sfârşit în foamete, frig, întuneric şi moarte pentru prea mulţi români", a precizat Remus Ştefureac.

Directorul INSCOP a subliniat că iureşul acesta nu e provocat nici de faptul că Nicolae Ceauşescu este astăzi popular printre români, tineri şi mai puţin tineri deopotrivă.

"Această furie NU vizează nici măcar faptul că o parte semnificativă din acest sentiment nostalgic, parţial natural, parţial cultivat, este alimentată de problemele economice şi sociale prezente ale prea multor români, de inegalităţile structurale şi sentimentul de nedreptate acumulat în societatea românească; toate exploatate sistematic, cu resurse multe şi pricepere atât de vectori politici ultrapopulişti interni, cât şi de vectori externi aflaţi în război cu lumea liberă. NU, marele avânt revoluţionar vizează o propunere simplă, firească, logică, de a aloca resurse serioase pentru educaţie, cultură şi mijloace de promovare a valorilor şi adevărului", a punctat Remus Ştefureac.

Sociologul a explicat că resursele acestea sunt necesare pentru "ca frustrările legitime ale populaţiei să se descarce în presiuni pentru o clasă politică mai bună, capabilă să ofere servicii şi bunuri publice de calitate pentru toţi, nu în mitologizarea unui regim falimentar sau în promovarea non-valorilor ale unui regim autocratic care seamănă moarte şi chin la graniţele noastre (deşi, această ţară importantă putea găsi valori reale pe care le-a avut în istorie şi pe care putea să le cultive la ei acasă şi în mir-ul lor)".

"Acum sigur, nu ştiu dacă la nivelul clasei noastre politice se poate aduna masa critică pentru a a investi mai mult în Educaţie, Cultură şi mijloace concrete, moderne de promovare. ÎNSĂ vremurile au devenit atât de tulburi încât austeritatea în domeniul gândirii libere şi critice riscă să transforme rapid lumea noastră, încă liberă, într-o nouă închisoare", a adăugat Remus Ştefureac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor