Profesor la Oxford: Suntem într-un război. Trebuie eliminat capul hidrei - Securitatea. De acolo pleacă totul

Corneliu Bjola
Andrei Pricopie
27.07.2025

Profesorul de diplomaţie digitală la Universitatea Oxford, Corneliu Bjola, a atras atenţia, într-o intervenţie la Digi24, că România se află în plin război hibrid, iar primul lucru care trebuie făcut este să fie eliminnat "capul Hidrei", adică Securitatea.

Jurnalist: Suntem la două luni de alegeri. Iar în campanie electorală au existat lideri politici care nu au făcut niciun secret din admiraţia lor pentru comunism, din admiraţia lor pentru Ceauşescu, că Ceauşescu era un bun patriot, un bun lider, cel mai bun român, pentru că a construit locuinţe, de exemplu; cum au reuşit părinţii noştri să construiască fabrici şi uzine şi locuinţe şi uite cât de bun a fost Ceauşescu. Constatăm că discursul ăsta are aderenţi. Cât de mare e pericolul ca starea asta de nemulţumire, noi zicem şi nostalgie, să se verse într-o opţiune politică?

Corneliu Bjola: 48% este un procent foarte mare. Nu mai putem vorbi în momentul de faţă de duş rece, s-a trecut de momentul acesta. Pentru că, vorbind de 48%, nu este vorba numai de fapte istorice. Războiul hibrid nu se bazează numai pe fapte istorice, se bazează pe legături emoţionale. Asta este cheia războiului hibrid, să facă o legătură emoţională de apartenenţă.

Domnul Emanuel Cernat (analist de politică externă - n.r.) are dreptate aici din ceea ce spune, că o parte dintre oameni nu se regăsesc în acest spaţiu european care, de 36 de ani, a fost dezvoltat, nu se regăsesc în acest proiect politic. De aici apare această nostalgie cultivată, dar poate să existe o anumită falie, dar amplificată sistematic. Nu de ieri, nu din mai, nu din noiembrie. Vorbim de 10 ani de zile. Acele clipuri care există cu pâinea, cu iaurtul, cu toate fabricile lui Ceauşescu, există de mult.

Care este diferenţa între noi şi Cehia? În două cuvinte: voinţă politică. Vrei să faci? Faci. Nu vrei să faci? Totdeauna găseşti scuze sau amâni să spui că problema nu este aşa de gravă.

Cred că sunt câteva etape care ar fi trebuit făcute, probabil în continuare la ce a început preşedintele Băsescu. În primul rând, trebuie eliminat capul hidrei. Hidra este fosta securitate. Securitatea trebuie declarată organizaţie criminală. Nu numai din punct de vedere moral, dar şi juridic. Cei care au contribuit şi au funcţionat în securitate nu au apărat niciun popor, au apărat un dictator.

Ceauşescu nu a fost un lider bun. A fost un criminal, un om cu patru clase, un om care a distrus o ţară, care a distrus generaţii şi care a încercat să distrugă şi viitorul acestei naţiuni. Deci, în momentul în care tu trebuie să te pui la acţiune, trebuie să dovedeşti voinţă politică şi să iei taurul de coarne. Taurul de coarne înseamnă să adresezi trecutul. Nu poţi să vii cu argumente cum se practica în Germania: „şi Hitler a făcut autostrăzi”. Bun. Şi cu ce cost? Cu ce cost a făcut Hitler autostrăzi? Cu ce cost a făcut Ceauşescu şi securitatea care l-a apărat pe el? Nu a apărat niciodată securitatea poporul român. L-a apărat pe el şi regimul lui. Cu ce cost s-au făcut acele... Câte generaţii s-au pierdut în anii ’80, în anii ’70?

Şi, în al doilea rând, trebuie iarăşi luat taurul de coarne – Rusia. Rusia face ceea ce face întotdeauna. Încearcă să creeze această decuplare a României de spaţiul european.

Domnul Fota are această teză mai demult, chestia cu dacii, de exemplu, şi nu romanii – dacii, pentru că ne rupe de spaţiul european.

Când vorbim de alte momente istorice, întotdeauna apare acest clivaj, în care noi nu suntem parte în Europa, suntem pierduţi undeva la Balcani şi asta spune, din nou, care este importanţa strategică a României pentru Rusia, care continuă, dacă aţi văzut şi declaraţia ambasadorului rus de zilele trecute, care spune la nivel de ambasador, cu o nesimţire clasică, din punct de vedere al oficialităţilor ruse, că România în continuare n-are niciun spaţiu, continuă să conducă războiul din Ucraina, aceeaşi naraţiune pe care Georgescu o produce şi o promovează zilnic.

Deci suntem într-un război şi cred că treaba asta – chiar eu personal m-am obosit de 10 ani să spun acelaşi lucru – suntem într-un război, există voinţă politică, faci ceva. Nu există voinţă politică, la anul vom discuta mai departe acest subiect, peste 10 ani, şi, cum spune şi domnul Cernat, ne vom întreba cum s-a pierdut sprijinul pentru Uniunea Europeană.

S-a pierdut pentru că ne pierdem prea mult în disecat firul apei fără să intervii acolo unde este durerea – capul hidrei, securitatea, de acolo pleacă, că trebuie demitizată şi războiul hibrid trebuie acţionat cu toate forţele împotriva lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor