Jurnalist: Radu Oprea de la PSD e eroul reformei! Propune reforma companiilor... private. Bolojane, ţi-a luat faţa!

Cunoscutul jurnalist Liviu Avram l-a ironizat pe social-democratul Radu Oprea, secretarul general al Guvernului, pe care l-a catalogat drept "eroul reformei" după ultima postare pe tema reformării companiilor... private.
"Eroul reformei. Radu Oprea de la PSD, secretarul general al Guvernului, ridică miza la cote nebănuite: propune reforma companiilor private. Bolojane, ţi-a luat faţa! Radu Oprea e eroul reformei acum. Zice că companiile private fac 'optimizări fiscale' – forma mai îndulcită a evaziunii fiscale. Păi dacă nici Radu Oprea nu ştie ce e aia optimizare fiscală, cine altcineva?", a afirmat Liviu Avram pe pagina sa de socializare.
Jurnalistul a amintit că, în august 2018, Radu Oprea a scăpat de puşcărie pentru evaziune fiscală, pentru că prejudiciul era sub 50.000 de euro. A primit o amendă administrativă, înscrisă în cazierul penal.
"Poate ar trebui pus vicepremier, în locul lui Anastasiu. Păi ori suntem exigenţi, ori nu mai suntem?", a precizat ironic Liviu Avram.
Postarea lui Radu Oprea
"Se vorbeşte mult despre performanţa companiilor cu capital de stat versus cele private. Am analizat împreună cu un coleg rezultatele financiare ale primelor 30 de companii, după cifra de afaceri din 2024, din fiecare categorie şi concluziile sunt interesante:
Rezultatele analizei:
Companiile private au o cifră de afaceri de peste 5 ori mai mare decât cele de stat;
Cu toate acestea, profitul net este aproape egal;
Rata profitului: 15,58% la companiile de stat, faţă de doar 3,04% la cele private.
Întrebarea care apare firesc:
Sunt managerii companiilor de stat mai performanţi decât cei din sectorul privat? Sau, dimpotrivă, firmele private sunt doar mai 'creative' în ceea ce priveşte optimizările fiscale?
Context important:
Statul încasează nu doar impozitul pe profit, dar şi aproximativ 90% din dividendele companiilor de stat. Dividendele acestor 30 de companii echivalează cu aproximativ 2 puncte procentuale TVA.
Companiile de stat pot genera profit mai mare – de exemplu, prin creşterea preţurilor (cum ar putea face Hidroelectrica). Însă asta ridică o altă întrebare: e bine pentru economie şi cetăţeni să avem profituri mai mari, dar şi preţuri mai ridicate? De aceea este foarte important cum alegem indicatorii de performanţă pentru companii de stat."