Şeful gigantului farmaceutic american Pfizer a renunţat să mai depună mărturie în faţa comisiei COVID din Parlamentul UE

Albert Bourla, CEO, Pfizer
Albert Bourla, CEO, Pfizer (Drew Angerer/Getty Images)

Şeful gigantului farmaceutic american Pfizer, cel mai mare furnizor de vaccinuri COVID-19 pentru UE, Albert Bourla, urma să se prezinte în faţa comisiei speciale a Parlamentului European privind COVID-19 pe 10 octombrie, dar a renunţat la întâlnire, se arată într-un material publicat de Politico.

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, trebuia să răspundă la întrebări dificile privind modul în care au fost încheiate acordurile secrete privind vaccinurile, după un raport de audit privind strategia UE de achiziţionare a vaccinurilor, publicat la începutul lunii. Raportul respectiv ridica noi întrebări cu privire la contactele dintre Bourla şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea unui contract de vaccinuri de mai multe miliarde de euro.

Preşedinta comisiei, eurodeputata belgiană Kathleen Van Brempt, a declarat pentru publicaţia citată că "regretă profund" decizia luată de Pfizer.

În raportul realizat de Curtea Europeană de Conturi se constată că von der Leyen a fost direct implicată în negocierile preliminare pentru cel mai mare contract de vaccinare din UE, pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, care a fost încheiat în mai 2021. Aceasta a fost o abatere de la procedura de negociere urmată în cazul altor contracte, în care o echipă comună de negociere formată din funcţionari ai Comisiei şi ai ţărilor membre a purtat discuţii exploratorii.

De asemenea, organismul de supraveghere al UE a remarcat că amintita Comisie a refuzat să furnizeze înregistrări ale discuţiilor cu Pfizer, fie sub formă de procese-verbale, nume de experţi consultaţi, termeni conveniţi sau alte dovezi.

Încă din 2021, publicaţia New York Times a relatat despre relaţia aparent confortabilă dintre Bourla şi von der Leyen, cei doi făcând schimb de mesaje text în perioada premergătoare acordului.