Peste 50 de angajaţi ai administraţiei Biden şi 12 agenţii americane implicaţi în campania de cenzură a reţelelor sociale
alte articole
Peste 50 de funcţionari din administraţia preşedintelui Joe Biden, din cadrul a 12 agenţii, au fost implicaţi în eforturile de a face presiuni asupra companiilor Big Tech pentru a lua măsuri împotriva presupusei dezinformări, potrivit unor documente publicate la 31 august.
Oficiali de rang înalt din cadrul guvernului american, inclusiv avocatul Casei Albe Dana Remus, asistentul adjunct al preşedintelui, Rob Flaherty, şi Andy Slavitt, fost consilier principal al Casei Albe pe probleme de COVID-19, au fost în contact cu una sau mai multe companii importante de socializare pentru a încerca să determine companiile să înăsprească regulile privind presupusele informaţii false şi înşelătoare despre COVID-19 şi să ia măsuri împotriva utilizatorilor care încalcă aceste reguli, arată documentele.
În iulie 2021, de exemplu, după ce Biden a declarat că Facebook "ucide oamenii" prin faptul că nu combate dezinformarea în mod eficient, un director executiv de la Meta l-a contactat pe chirurgul general Vivek Murthy, numit de Biden, afirmând că echipele guvernamentale şi Meta s-au întâlnit după aceste remarci "pentru a înţelege mai bine domeniul de aplicare a ceea ce Casa Albă aşteaptă de la noi referitor la dezinformare în viitor".
Acelaşi director i-a scris ulterior lui Murthy, spunând: "Am vrut să mă asigur că aţi văzut măsurile pe care le-am luat chiar săptămâna trecută pentru a ajusta politicile privind ceea ce eliminăm legat de dezinformare, precum şi măsurile luate pentru a aborda în continuare 'dezinformare de duzină'", inclusiv eliminarea paginilor legate de grup.
Casa Albă a exercitat presiuni publice asupra companiilor de social media pentru a lua măsuri împotriva unui grup pe care oficialii l-au numit "cei 12 dezinformatori", despre care o organizaţie non-profit a afirmat că produc cea mai mare parte a "dezinformării anti-vaccin" pe platforme. De asemenea, în iulie 2021, Murthy a declarat că Facebook nu a făcut suficient pentru a combate dezinformarea.
Flaherty, director de strategie digitală la Casa Albă, i-a spus lui Slavitt şi altora în aprilie 2021 că personalul Casei Albe va fi informat de Twitter "cu privire la dezinformarea privind vaccinurile", întâlnirea incluzând "modalităţi prin care Casa Albă (şi experţii noştri COVID) pot fi parteneri în activitatea de produs", potrivit unuia dintre mesaje.
Într-un alt schimb de mesaje din acel an, un funcţionar al Departamentului Trezoreriei care lucra la "dezinformări şi informaţii eronate" le-a spus lucrătorilor Meta că secretarul adjunct al Trezoreriei dorea să vorbească despre "potenţiale operaţiuni de influenţă".
Între timp, într-un text din februarie 2021, directorul Agenţiei pentru securitatea cibernetică şi securitatea infrastructurii din SUA (CISA), Jen Easterly, i-a scris unui alt oficial al agenţiei că "încearcă să ne aducă într-un punct în care Fed poate lucra cu platformele pentru a înţelege mai bine tendinţele de 'informare greşită / dezinformare', astfel încât agenţiile relevante să încerce să le împiedice sau să le demaşte, după cum este util".
Documentele au făcut parte dintr-o prezentare preliminară într-un proces intentat împotriva guvernului de către procurorii generali din Missouri şi Louisiana, cărora li s-au alăturat ulterior experţi defăimaţi de oficialii federali.
"Dacă a existat vreodată vreo îndoială că guvernul federal se află în spatele cenzurii americanilor care au îndrăznit să se opună mesajelor oficiale despre COVID, această îndoială a fost eliminată. Amploarea şocantă a implicării guvernului în reducerea la tăcere a americanilor, prin constrângerea companiilor de social-media, a fost acum dezvăluită", a declarat Jenin Younes, avocat la New Civil Liberties Alliance, care îi reprezintă pe unii dintre reclamanţii din acest caz.
"Fabrica de cenzură"
Reclamanţii au declarat că masiva campanie de presiune a echivalat cu o "fabrică de cenzură", deoarece a implicat atât de mulţi oficiali şi agenţii.
Avocaţii guvernului au identificat doar 45 de funcţionari din cinci agenţii - Departamentul pentru Securitate Internă, CISA, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase şi biroul lui Murthy - care au comunicat cu companiile de social media cu privire la dezinformare, deşi documentele pe care le-au produs au arătat că au fost implicaţi şi alţii, inclusiv funcţionari de la Biroul de Recensământ şi de la Departamentele de Trezorerie şi de Stat.
Răspunsurile companiilor Big Tech au dezvăluit, de asemenea, mai mulţi funcţionari implicaţi în acest efort.
Meta a dezvăluit că cel puţin 32 de oficiali federali, inclusiv oficiali de rang înalt de la Casa Albă şi de la Food and Drug Administration, au comunicat cu compania cu privire la moderarea conţinutului. Mulţi dintre oficiali nu au fost identificaţi în răspunsul guvernului.
YouTube a dezvăluit 11 oficiali care nu au fost menţionaţi de guvern, iar Twitter a identificat nouă, inclusiv oficiali de rang înalt de la Departamentul de Stat.
"Descoperirea furnizată până acum demonstrează că această fabrică de cenzură este extrem de amplă", au declarat reclamanţii, adăugând ulterior că "se ridică la cele mai înalte niveluri ale guvernului SUA, inclusiv la numeroşi oficiali de la Casa Albă".
În plus, FBI nu a fost identificat, chiar dacă agenţia a declarat recent, după ce Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, a dezvăluit că biroul a luat legătura înainte de alegerile din 2020, că emite în mod obişnuit comunicări către companiile de social media.
Este nevoie de mai multe dovezi pentru a descoperi întreaga amploare a campaniei de presiune, au declarat reclamanţii în faţa judecătorului care supraveghează cazul.
"Când guvernul federal colaborează cu Big Tech pentru a cenzura discursul, americanii devine supuşi şi nu cetăţeni. Nu trebuie să i se permită [Departamentului de Justiţie al SUA] să se ascundă în spatele vălului privilegiului executiv, mai ales când există deja dovezi convingătoare că guvernul poporului a conlucrat cu aceste companii de social media pentru a suprima dreptul la libera exprimare", a afirmat într-o declaraţie procurorul general al statului Louisiana, republicanul Jeff Landry.