China comunistă dă cel mai clar semn că nu are de gând să renunţe la strategia Zero-COVID
alte articole
Una dintre cele mai răspândite iluzii din ultimele luni este aceea potrivit căreia China comunistă va renunţa la politica sa de lungă durată de Zero-COVID în timpul celui de-al 20-lea Congres al partidului din această lună, în ciuda avertismentelor sceptice din interior, cum ar fi China Beige Book, potrivit cărora acest lucru nu se va întâmpla, informează ZeroHedge.
Ei bine, se pare că cei care sperau într-o astfel de "relaxare" a politicii anti-Covid dusă de regimul de la Beijing vor fi dezamăgiţi.
Potrivit SCMP, pentru a doua zi consecutiv, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului, a îndemnat ţara să îşi menţină strategia zero-COVID, "reducând speranţele privind relaxarea controalelor după o reuniune politică crucială din această lună".
Comentariul a fost cel mai clar semn de până acum, potrivit editorului SCMP, că partidul este hotărât să continue cu abordarea strictă Zero-COVID după congresul său naţional de două ori pe an, care începe duminica aceasta. Luni, ziarul a făcut apel la încredere şi răbdare în ceea ce priveşte strategia Zero-Covid, care are ca scop tăierea tuturor lanţurilor de transmitere a virusului.
Xi Jinping a fost prezentat de mass-media de stat şi portavocea Partidului Comunist Chinez ca fiind cel care conduce un efort naţional de control al pandemiei care a dus la puţine decese. El a pus în joc un capital politic considerabil pe presupusa superioritate a gestionării pandemiei de către China în comparaţie cu Occidentul. Cu toate acestea, publicul şi nenumăraţi investitori au sperat la o schimbare faţă de măsurile actuale după cel de-al 20-lea congres al partidului, unde se aşteaptă ca Xi Jinping să obţină un al treilea mandat fără precedent în calitate de lider de vârf al partidului.
Potrivit comentariului de marţi, abordarea dinamică a Chinei cu Zero-COVID ar fi echilibrat controlul pandemiei cu dezvoltarea economică şi socială, permiţând Chinei să obţină o mortalitate "extrem de scăzută" şi o funcţionare socială şi economică "fără probleme".
"'Zero dinamic' este strategia antiepidemică cu cel mai mic cost social global şi este cea mai bună opţiune pentru controlul la timp al epidemiilor în China în acest stadiu", se arată în comunicat.
Agenţia de ştiri de stat Xinhua s-a alăturat, de asemenea, corului de marţi şi a cerut ţării să "îşi construiască rezistenţa şi tenacitatea" şi să nu se "culce la pământ" - un termen pe care oficialii chinezi şi mass-media îl folosesc pentru alternativa de a coexista cu virusul. Cu siguranţă, presiunile pentru ca China să renunţe la strategia Zero-COVID au crescut, în condiţiile în care cea de-a doua mare economie a lumii se confruntă cu o încetinire istorică. Cele mai recente previziuni ale Băncii Mondiale estimează o creştere a PIB-ului Chinei pentru anul în curs de 2,8%, în scădere faţă de prognoza iniţială de 5% şi mult sub cea a restului Asiei.
Recenta sărbătoare a Zilei Naţionale, în mod tradiţional o săptămână de cheltuieli şi călătorii, a dus la o scădere a călătoriilor cu 18% faţă de anul precedent şi cu 39% faţă de nivelurile din 2019. Veniturile din turism au scăzut cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi s-au ridicat la mai puţin de jumătate din cele obţinute în 2019. Populaţia ţării, care a cooperat în privinţa testărilor frecvente, închiderilor bruşte şi restricţiilor de călătorie, a devenit din ce în ce mai frustrată de întreruperile din viaţa de zi cu zi.
Între timp, China a înregistrat o revenire a cazurilor de Covid-19 în ultimele săptămâni, încercată de variante mai invizibile şi mai transmisibile.
Numărul de cazuri a urcat încet, cu aproape 2.100 de noi infecţii locale raportate marţi, deşi numărul total de cazuri rămâne mult mai mic decât în ţările care au ales să coexiste cu virusul. Ca răspuns, guvernele locale şi-au dublat eforturile pentru a limita răspândirea. Unele oraşe din estul provinciei Zhejiang au cerut călătorilor să efectueze testele în termen de 1½ ore de la sosire riscând altfel să se confrunte cu restricţii care să le interzică accesul în locuri publice.
Alte oraşe au impus închideri chiar şi atunci când există puţine infecţii. În oraşul Yongji din provincia Shanxi, a fost impusă o închidere de trei zile ca măsură de precauţie, deşi nu au fost raportate infecţii locale.
În Beijing, unii elevi de şcoală primară au fost trimişi acasă după ce au fost descoperite infecţii la un magazin de jocuri din zona Qianmen din centrul oraşului. Capitala a înregistrat 54 de infecţii locale începând cu 29 septembrie, iar şeful partidului local, Cai Qi, a promis într-o notă cu tentă dramatică o gestionare a epidemiei ca şi cum "s-ar confrunta cu un abis şi ar merge pe gheaţă subţire".
"Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne proteja împotriva unor noi focare şi să le gestionăm rapid şi decisiv... pentru a asigura siguranţa capitalei", a declarat Cai la o întâlnire de sâmbătă.
Comentariul de marţi a recunoscut provocarea de a limita focarele din întreaga ţară, dar a spus că "cu cât se întâmplă mai mult, cu atât mai mult trebuie să apreciem că dinamica zero este durabilă şi trebuie respectată".
"Epidemia este un mare test. Dacă epidemia poate fi prevenită, economia poate fi stabilizată, vieţile oamenilor pot fi sigure şi securizate, iar dezvoltarea economică şi socială poate fi armonioasă şi sănătoasă", se arată în comunicat.
În comparaţie cu unele ţări care au relaxat restricţiile privind călătoriile şi purtarea măştii, China rămâne în urmă în ceea ce priveşte ratele de vaccinare şi de vaccinare de rapel în rândul persoanelor în vârstă. Aproximativ 90% din populaţia Chinei a primit o doză primară de vaccin, dar doar aproximativ 57% au primit o injecţie de rapel. În rândul persoanelor de 60 de ani sau mai în vârstă - un grup mai vulnerabil la Covid-19 sever - doar 70 la sută au primit o injecţie de rapel.
Indicând populaţia numeroasă a ţării şi resursele dezechilibrate de asistenţă medicală, Cotidianul Poporului a declarat că relaxarea controalelor va creşte în mod inevitabil riscul de infecţii în rândul populaţiilor susceptibile, iar răspândirea cazurilor ar da o lovitură serioasă economiei şi dezvoltării sociale.
"[Vom] sfârşi prin a plăti un preţ mai mare şi vom suferi pierderi mai mari", a spus ziarul, aproape sugerând că China va continua să folosească Zero-COVID ca ţap ispăşitor pentru toate slăbiciunile economice în anii următori...