Fost oficial al Casei Albe: Vaccinurile COVID-19 nu au fost niciodată "de natură să protejeze împotriva infecţiilor"

Vaccin, foto simbol
Vaccin, foto simbol (facebook.com / Ion Sturza)

Unul dintre foştii oficiali americani care au condus campania de "răspuns" la COVID-19 în timpul administraţiei Trump a declarat, la 22 iulie, că nu se aştepta ca vaccinurile COVID-19 să protejeze împotriva infecţiei.

"Ştiam că aceste vaccinuri nu aveau să protejeze împotriva infecţiei. Şi cred că am exagerat cu vaccinurile. Iar asta i-a făcut pe oameni să se îngrijoreze apoi că nu vor proteja împotriva bolilor grave şi a spitalizării", a declarat, la Fox News, Deborah Birx, coordonatoarea campaniei de răspuns la COVID-19 de la Casa Albă în timpul fostului preşedinte Donald Trump.

Vaccinurile Moderna şi Pfizer anti COVID-19 au primit autorizaţie de utilizare de urgenţă la sfârşitul anului 2020 pentru a preveni COVID-19 simptomatic şi au fost promovate de mulţi oficiali din domeniul sănătăţii, inclusiv de Birx.

"Acesta este unul dintre cele mai eficiente vaccinuri pe care le avem în arsenalul nostru de boli infecţioase. Şi, prin urmare, de aceea sunt foarte entuziastă în legătură cu acest vaccin", declara la acea vreme Birx într-un podcast ABC, când însă nu a făcut nicio menţiune cu privire la preocupările legate de faptul că vaccinurile ar putea să nu protejeze împotriva infecţiei.

Datele arată că vaccinurile au prevenit infecţia cu tulpinile timpurii ale virusului PCC (Partidul Comunist Chinez), care provoacă COVID-19, dar că protecţia a scăzut în timp. Vaccinurile s-au dovedit din ce în ce mai incapabile să protejeze chiar şi la scurt timp după administrare şi oferă o protecţie redusă împotriva variantei virusului Omicron şi a subvariantelor sale.

Birx a afirmat, vineri, că vaccinurile continuă să protejeze împotriva bolilor grave şi a spitalizării, dar a adaugat:

"Dar să fim foarte clari - 50% dintre persoanele care au murit din cauza valului Omicron erau mai în vârstă, vaccinate. Deci, de aceea spun, chiar dacă sunteţi vaccinat şi stimulat dacă sunteţi nevaccinat, chiar acum, cheia este testarea şi Paxlovid", a susţinut aceasta.

Paxlovid este o pastilă COVID-19 produsă de Pfizer care a avut rezultate inegale în testele şi studiile clinice, dar este recomandată de autorităţile sanitare din SUA atât pentru pacienţii COVID-19 nevaccinaţi, cât şi pentru cei vaccinaţi, pentru a preveni evoluţia spre o boală severă.

Preşedintelui Joe Biden, care a fost testat pozitiv în această săptămână, i-a fost prescris Paxlovid de către medicul său.

Există semne că şi protecţia oferită de vaccinuri împotriva bolilor grave scade rapid, pe măsură ce apar noi tulpini.

Această protecţie a fost de doar 51 la sută împotriva vizitelor la departamentul de urgenţă sau la serviciile de urgenţă şi a scăzut la doar 12 la sută după cinci luni, potrivit unui studiu recent. Cât priveşte protecţia îpotriva spitalizării, aceasta a scăzut de la 57% la 24%. Un rapel a sporit protecţia, dar aceasta a scăzut rapid la niveluri inferioare standardelor.

Dr.Fauci

Dr. Anthony Fauci a fost implicat de asemenea în conducerea răspunsului american la pandemie, alături de Birx, şi a spus la un moment dat că persoanele vaccinate nu se vor infecta.

"Ceea ce era adevărat în urmă cu doi ani, un an şi jumătate, se schimbă deoarece tulpina ancestrală originală nu avea deloc capacitatea de transmitere cu care avem de-a face cu sublinierile omicron, în special BA. 5. Aşadar, vaccinul protejează unele persoane, nu 95 la sută, de a se infecta, de a avea simptome şi de a se îmbolnăvi grav. Face o treabă mult mai bună în ceea ce priveşte protejarea unui procent ridicat de persoane de a evolua spre o boală severă", a declarat Fauci la Fox.

El a precizat că sunt necesare vaccinuri cu compilaţii actualizate, care sunt aşteptate să debuteze în toamnă.

"Avem nevoie de vaccinuri care să fie mai bune. Care sunt mai bune datorită amplorii şi durabilităţii, pentru că ştim că imunitatea scade în câteva luni. Şi acesta este motivul pentru care avem rapeluri. Dar, de asemenea, avem nevoie de vaccinuri care protejează împotriva infecţiilor", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe