Un studiu important confirmă că vaccinurile COVID modifică perioadele menstruale ale femeilor
alte articole
De când vaccinurile Covid au devenit disponibile pentru prima dată, în urmă cu mai bine de un an şi jumătate, femeile au tras un semnal de alarmă cu privire la efectul negativ al vaccinurilor asupra menstruaţiei.
De exemplu, într-un articol publicat în august 2021 pe site-ul The Grayzone, care critica eşecul instituţiei medicale americane de a studia efectele vaccinurilor asupra sistemului reproducator feminin, Marcie Smith Parenti a povestit experienţe tulburătoare din propriul cerc de prietene:
Simptomele lor au inclus sângerări vaginale care au durat mai mult de o lună; sângerări abundente intermitente timp de patru luni; trecerea unor cheaguri de sânge de mărimea unei mingi de golf; şi crampe puternice, suficient de grave pentru ca una dintre prietene să ajungă la Urgenţe.
Pe reţelele de socializare, The Grayzone a fost acuzat de "alarmism", de a fi "anti-vax" şi de a colporta "dezinformări periculoase". Între timp, răspunsul FDA şi CDC la rugăminţile femeilor ar putea fi caracterizat cel mai bine ca o ridicare din umeri birocratică.
În august, NPR a declarat că FDA şi toţi cei trei producători de vaccinuri din SUA au afirmat că "nu au văzut dovezi că vreunul dintre vaccinuri ar provoca nereguli menstruale". Colegiul American al Obstetricienilor şi Ginecologilor a declarat că este "conştient" de aceste plângeri, dar a îndemnat femeile să meargă oricum înainte cu vaccinurile, fără a ţine cont de calendarul ciclurilor lor.
Acum, însă, un studiu la scară largă adaugă o nouă confirmare substanţială a ceea ce mii de femei au afirmat de când au început vaccinurile. După cum relatează NBC News.
"O analiză publicată vineri în revista Science Advances a constatat că 42% dintre persoanele cu cicluri menstruale regulate au declarat că după vaccinare au sângerat mai mult decât de obicei... 14% au raportat o menstruaţie mai uşoară."
Studiul a constatat, de asemenea, că multe femei care nu au în mod obişnuit menstruaţie - cum ar fi cele aflate după menopauză şi cele care iau anumite contraceptive pe termen lung - au experimentat sângerări de contact sau neaşteptate după ce au primit vaccinurile Covid.
Autorii studiului notează că numărul femeilor care au raportat menstruaţii neobişnuite pot supraestima într-o oarecare măsură frecvenţa reală, deoarece cele care au avut experienţe neplăcute ar fi putut fi mai înclinate să participe la studiu.
Unul dintre autori este Kathryn Clancy, antropolog biologic al Universităţii Illinois Urbana-Champaign, care a experimentat ea însăşi fenomenul. În cazul ei, a fost vorba de o menstruaţie extraordinar de abundentă şi de lungă, ceea ce se numeşte "inundaţie menstruală".
Suspiciunile ei au fost amplificate atunci când una dintre studentele sale absolvente i-a spus că "a avut cele mai grave crampe din viaţa sa" după administrarea unui vaccin împotriva Covid. Clancy a intrat prompt pe Twitter în februarie 2021 şi a întrebat dacă şi alte femei au experimentat ceva similar. Multe au confirmat că da, ceea ce a dus la lansarea unui studiu oficial.
Ea şi studenta absolventă Katharine Lee şi-au propus iniţial să chestioneze 500 de femei. Atât de multe s-au înscris într-o singură oră. Autorii şi-au resetat ţinta şi au ajuns să aibă peste 165.000 de participante din întreaga lume. Rezultatele din această săptămână reprezintă o analiză a unei subgrupe de peste 39.000 de participante cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani.
Rămâne de văzut dacă tulburările menstruale reprezintă un semn a ceva mai înspăimântător. Multe femei care au trecut prin experienţe de acest fel fără să fi primit un avertisment din partea FDA cu privire la acest efect secundar au fost cu siguranţă alarmate. Sângerările post-menopauză, de exemplu, sunt un simptom al cancerului uterin.
De ce nu a existat niciun avertisment din partea FDA? Pentru că cele care au participat la testele cu vaccinul Covid nici măcar nu au fost întrebate cu privire la schimbările menstruale.