Şeful Curţii de Conturi iese la rampă. Bugetul ţării, păgubit cu 2 miliarde de euro în 10 ani

România este o ţară căpuşata de corupţia sistemică. Bilanţul furturilor din bugetele publice, cel central şi cele locale, este de-a dreptul înfricoşător.
Nicolae Văcăroiu
Nicolae Văcăroiu (amosnews.ro)

Bugetul public din România a fost fraudat în ultimii 10 ani de fabuloasa sumă de 2,1 miliarde de euro, totul graţie corupţiei, neglijenţei în serviciu şi schimbării permanente a legislaţiei, a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, la Interviurile Europa FM.

Şeful Curţii de Conturi vorbeşte, fără a acuza însă nominal pe cineva, despre abuzuri incredibile comise cu bună ştiinţă chiar la nivel guvernamental, precum emiterea unei legi, aplicarea ei şi implicit cheltuirea banilor din buget, fără emiterea normelor de aplicare.

De exemplu, numai în 2014, Guvernul Ponta a luat de la bugetul de investiţii 2 miliarde de lei şi i-a transferat în fondul de rezervă al Executivului, după care i-a împărţiţi nejustificat primăriilor şi consiliilor judeţene prin ordonanţe de urgenţă. După cum era de aşteptat, odată ajunşi la autorităţile locale, banii s-au risipit într-un mod iresponsabil.

"E îngrijorător faptul că aceste 2 miliarde s-au dus la creşterea rezervei Guvernului şi au plecat către primării şi s-au dus deci către alte destinaţii, deci au majorat fondul de rezervă. Ceea ce mă îngrijorează e că restul de valoare de investiţii prevăzute în buget, banii ăia trebuiau utilizaţi cu maximă eficienţă", a comentat Nicolae Văcăroiu.

Un alt exemplu în acest sens - în 2014, Ministerul Dezvoltării patronat de Liviu Dragnea a făcut plăţi de aproape un milion de lei pentru finanţarea unor lucrări, deşi ele se aflau pe terenuri aflate în litigiu şi nu au putut obţine autorizaţiile necesare. Respectivele obiective de investiţii nu s-au mai realizat.

Şi exemplele de acest gen pot continua.

Deşi instituţia pe care o conduce Văcăroiu a trimis, din 2007 până astăzi, circa 700 de sesizări penale la parchete, inspectorii nu au făcut plângere împotriva niciunui demnitar.

Spre exemplu, unul dintre cauzurile care au ajuns încă de acum trei ani pe masa procurorilor DNA vizează vânzarea unui teren al unei instituţii de stat în valoare de 500 de milioane de euro cu 2 euro metrul pătrat deşi valoarea sa era de 1.500 de euro metrul pătrat.

Interviul integral cu preşedintele Curţii de Conturi a României îl puteţi viziona aici.