Jaful de la ANRP. Din "picanteriile" descoperite de Corpul de Control al premierului

Corpul de control al premierului a verificat de curând activitatea ANRP - instituţie care face obiectul unor dosare răsunătoare de corupţie - şi a sesizat ulterior procurorii DNA. Jaful de la instituţia ce trebuia să repare nedreptăţile regimului comunist este estimat la circa un miliard de euro.
Dacian Cioloş, şeful Executivului de la Bucureşti
Dacian Cioloş, şeful Executivului de la Bucureşti (Florin Chirila/Epoch Times)

Din raportul Corpului de Control al premierului aflăm detalii "interesante". Afecţiuni precum paranoia, atacuri de panică, colon iritabil sau hemoroizi s-au numărat printre motivele invocate în susţinerea cazurilor excepţionale care au fost soluţionate cu prioritate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, potrivit raportului citat de Agerpres.

Potrivit datelor comunicate de ANRP inspectorilor lui Dacian Cioloş, între 2008 şi 2011 au fost soluţionate 1.407 de dosare în ordinea numerelor de înregistrare, iar 2.269 au fost soluţionate cu prioritate ca fiind cazuri de excepţie, dintre acestea 131 fiind soluţionate în favoarea unor cesionari de drepturi la măsuri reparatorii care s-ar fi aflat în cazuri de excepţie.

"În perioada 2008-2011, numărul dosarelor soluţionate prioritar, prin invocarea cazurilor excepţionale, a fost mult mai mare faţă de numărul dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării acestora. În fapt, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au transformat excepţia în regulă", se arată în raport.

În contextul în care nu au fost stabilite criterii după care un dosar putea fi clasificat ca prioritar, erau întocmite tabele cu aceste solicitări, care erau apoi aprobate în bloc de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi în unele cazuri nu era depus niciun document care să ateste situaţia excepţională în care s-ar fi aflat solicitantul.

Astfel, printre motivele invocate în susţinerea cazurilor excepţionale s-au numărat afecţiuni precum paranoia, lombosciatică, osteoporoză, tulburare depresivă recurentă, atacuri de panică, colon iritabil, hemoroizi sau psoriazis.

Un solicitant nu a depus niciun act doveditor, dar a susţinut că are 82 de ani şi necesită trei intervenţii chirurgicale costisitoare, iar altul a declarat că are 93 de ani şi trăieşte în Statele Unite ale Americii din ajutor social. Corpul de Control al premierului a identificat şi o persoană care a susţinut că este un caz excepţional deoarece este persecutată pe motive etnice.