Şeful Consiliului Fiscal trage un semnal de alarmă. "Dacă vom continua aşa, putem discuta de sustenabilitate?" (video)

Comparativ cu statele din jur, ţara noastră stă bine la capitolul macrostabilitate, dar nu este suficient, pentru ca ţara noastră se confruntă, în continuare, cu o serie de probleme majore, susţine şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Ionuţ Dumitru. 3 Aprilie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.10.2015
Se încarcă player-ul...

"România, versus statele din jur, la stabilitate stă bine, dar nu este suficient, pentru că în continuare România are o problemă majoră — infrastructura! Poţi să ai taxe mici, dar dacă mediul de afaceri nu le consideră predictibile nu o să ai investiţii pe termen lung, de la investitori serioşi. În plus, la nivel de educaţie şi sănătate primară, România are probleme serioase. Nu este suficient să creşti salariile profesorilor, ale medicilor, dacă nu schimbi nimic în structura cu care să îşi poată face meseria. (...)

După 10 ani de învăţat (în cazul medicilor — n.r.) să iei un salariu decent este o precondiţie, dar şi să îţi faci meseria într-un cadru care să nu te deranjeze. Un investitor pe termen lung ar trebui să fie foarte preocupat de aceste aspecte. Şi măsurile pe termen scurt sunt primite cu bucurie, dar reformele structurale sunt mult mai apreciate", a declarat Ionuţ Dumitru, citat de Agerpres.

Din perspectiva preşedintelui Consiliului Fiscal, investiţiile în sănătate şi educaţie au impact pe termen lung şi asupra creşterii economice şi asupra echităţii sociale.

"Noi cheltuim pentru educaţie şi sănătate, şi ca procent din PIB, şi ca procent din resursele bugetare, cel mai puţin din Europa. Avem o lege care spune 6% din PIB pentru educaţie, uite că în 2009 — 2013 am avut o medie de 3,5% din PIB. Media europeană este 5,5% din PIB. La sănătate am cheltuit 3,8% din PIB, media europeană este 6,4%", a adăugat şeful Consiliului Fiscal.

La capitolul creştere economică, Ionuţ Dumitru a precizat că, în perioada 2003 — 2014, media în România a fost de 3,5%, a cincea creştere la nivel european, însă în anumite perioade aceasta nu a fost sustenabilă, ceea ce a generat o volatilitate foarte mare, a patra din Europa, după ţările baltice şi Grecia. Iar ce s-a întâmplat în 2008 — 2009, cu o creştere de 8,5%, urmată de o scădere de 7,1% a demonstrat că acea creştere nu a fost sustenabilă.

Consecinţele acestui aspect asupra mediului de afaceri s-au văzut în explozia numărului de insolvenţe, la 62,9% insolvenţe la 1.000 de firme active în 2013 şi 45,4% insolvenţe la 1.000 de firme active în 2014, cea mai mare pondere din UE. Prin comparaţie, în Polonia numărul de insolvenţe la 1.000 de firme active a fost de 0,5% atât în 2013 cât şi în 2014, a mai arătat Dumitru.

Economia României creşte, în continuare, pe baza consumului, este de părere Ionuţ Dumitru, care arată că investiţiile publice sunt în continuare în suferinţă (probabil vor fi la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani), încrederea consumatorului este la nivelul dinaintea crizei, iar activitatea de creditare are o creştere dinamică, de 25% pe lei, de la an la an.

"Dacă continuăm aşa, putem discuta de sustenabilitate sau nu?", se întreabă şeful Consiliului Fiscal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor