Şefii Parchetelor dezbat legea Big Brother 3 la MAI

Şefii Parchetelor se reunesc marţi dimineaţa la sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru noi discuţii pe tema legii securităţii cibernetice, cunoscută îndeosebi ca legea Big Brother 3
Ministerul Afacerilor  Interne. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.01.2015

Şefii Parchetelor se reunesc marţi dimineaţa la sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru noi discuţii pe tema legii securităţii cibernetice, cunoscută îndeosebi ca legea Big Brother 3, relatează Hotnews.

Întrunirea vine pe fundalul intensificărilor eforturilor SRI în vederea adoptării unor legi ale supravegherii, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale alte două legi în acelaşi registru, Big Brother 1 şi Big Brother 2.

Legea Securităţii Cibernetice a fost adoptată în 19 decembrie 2014. În baza acestei legi, Serviciile pot să acceseze, fără mandat judecătoresc, informaţii transmise de "deţinătorii de sisteme cibernetice", firme de stat sau private. Legea instituie, cu alte cuvinte, percheziţia electronică fără mandat iar societatea civilă o vede drept un atentat la viaţa privată a cetăţenilor.

În urma protestelor stradale şi a apelurilor de la ONG -uri, PNL a atacat actul normativ la CCR.

După atentatul de la Charlie Hebdo, Paris, serviciile au revenit însă în forţă clamând "necesitatea" unor legi ale supravegherii. De unde până la atacul din Franţa, România nu avea probleme cu extremiştii islamişti, brusc, potrivit SRI, o serie de site-urile oficiale ar fi fost invadate de "mesaje islamiste radicale, anti-israeliene şi pro-palestiniene", motiv pentru serviciul condus de Maior să vorbească de o "creştere fără precedent a riscurilor şi ameninţărilor cibernetice"şi să ceară legi pentru a se combate "agresiunile cibernetice."

Declaraţiile SRI se bat însă cap în cap cu cele ale procurorului general al României, Tiberiu Niţu, care, la două zile după atentatul din Paris recunoaştea că, în România, problema terorismului este sub control, în contextul în care nu există dosare de terorism la parchete - un indiciu că instituţiile îşi fac bine treaba în privinţa acestui aspect.

Merită menţionat că în Franţa, exemplul de care se folosesc cei care cer legi Big Brother, au fost adoptate numeroase legi de combatere a terorismului (inclusiv păstrarea datelor de trafic sau de înregistrare a cartelelor pre-pay, ceea ce vrea şi SRI-ul nostru) însa, cu toate acestea, nu a putut preîntâmpina atentatele de la Paris din data de 7 ianuarie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor