Şefa DIICOT şi-a dat demisia după ce soţul său a fost condamnat penal într-un dosar DNA
alte articole

Şefa DIICOT, Giorgiana Hosu, şi-a dat demisia, joi, din fruntea instituţiei după ce soţul său a fost condamnat penal într-un dosar DNA. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în cadrul unui comunicat de presă.
"Ministrul Justiţiei a avut astăzi o întrevedere cu doamna Elena Giorgiana Hosu, Procuror Şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi doamna Oana Daniela Pâţu, Procurorul Şef Adjunct al Direcţiei. În cadrul întrevederii, Ministrul Justiţiei a fost informat de doamna Elena Giorgiana Hosu de decizia sa de a demisiona din funcţia de Procuror Şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi despre faptul că decizia a fost deîndată înaintată de dna Procuror Şef al Direcţiei către CSM Secţia pentru Procurori. Demisia procurorului şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile", se arată în comunicatul citat.
Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către Procurorul Şef Adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâţu, în conformitate cu prevederile legale.
"Ministrul Justiţiei va susţine în continuare activitatea DIICOT, în limita competenţelor sale, solicitând tuturor procurorilor să îşi continue fără oprire sau rezerve activităţile profesionale din cadrul dosarelor pe care le instrumentează. Activitatea DIICOT este de o importanţă crucială în combaterea criminalităţii. Ministrul Justiţiei îşi exprimă încrederea în procurorii DIICOT că vor continua cu rezultate palpabile nobila misiune pe care şi-au asumat-o", se mai precizează în document.
Reamintim că Dan Hosu, soţul şefei DIICOT, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de judecătorii Tribunalului Bucureşti. Deşi decizia instanţei nu este definitivă, preşedintele Klaus Iohannis a dat de înţeles, cu o zi în urmă, că va face demersuri pentru revocarea Giorgianei Hosu de la conducerea Parchetului Antimafia în această situaţie.
În dosarul instrumentat de DNA, Dan Hosu fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită, însă a fost condamnat doar pentru ultimele două dintre capetele de acuzare.
De asemenea, Dan Hosu este obligat să plătească 10.000 de lei cheltuieli judiciare.
Potrivit G4media.ro, fostul şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate a IGPR a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017, alături de Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig Sibiu, un alt poliţist, Cătălin Marian Cataramă, şi patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.
Soţul şefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influenţeze deciziile de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obţină avizul pentru numirea în funcţia de preşedinte al CA al Carpatica Asig, dar şi pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societăţii de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.
Spre exemplu, Carabulea ar fi urmărit "să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe baza de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro".
Potrivit DNA, între martie 2015 şi martie 2016, Dan Hosu şi alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu şi Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit "foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la Carpatica Asig", "în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF".
Firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica "contracte păguboase" de până la "480.000 euro fără TVA" ca să mascheze primirea banilor pentru traficul de influenţă.
În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe fostul lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidenţa Populaţiei "şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate".
Potrivit DNA, Dan Hosu urmărea să încheie înţelegeri cu urmaşii persoanelor decedate şi să îi ajute să obţină despăgubiri în baza poliţelor de asigurare pe viaţă contra unui comision.
Pentru ajutorul oferit, Dan Hosu i-ar fi plătit fostului său coleg "un sejur într-o staţiune de pe litoralul românesc".
Alţi doi inculpaţi, finul Elenei Udrea, Adrian Gurzău, şi Liviu Andrei Stoicescu, o altă persoană din conducerea Carpatica, au recunoscut faptele şi au încheiat cu procurorii DNA "deal-uri". Gurzău a bătut palma pentru o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare, iar Stoicescu pentru o pedeapsă de 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.