Ministrul Educaţiei de la Chişinău dezminte un fals privind alegerile din România: Autobuzele şcolare au fost folosite pentru o vizită organizată a elevilor în universităţi

Autobuze şcolare, R. Moldova (Facebook / Dan Perciun)
Maria Maevschi
18.05.2025

Ministrul Educaţiei şi Cercetării de la Chişinău, Dan Perciun, a dezminţit un fals legat de alegerile din România potrivit căruia mai multe autobuze şcolare folosite în cadrul campaniei naţionale „Învaţă în Moldova”, ar fi fost utilizate pentru transport electoral. Într-o postare pe pagina sa de socializare, ministrul Dan Perciun a ţinut să explice că, de fapt, era vorba despre „câteva sute de elevi din întreaga ţară care au venit la Chişinău pentru a vizita universităţile, inclusiv Universitatea Tehnică a Moldovei”, acolo unde sunt organizate două secţii de vot pentru turul II al alegerilor prezidenţiale din România.

„În timp ce eram la Durleşti, împreună cu Alexei Buzu, pentru a organiza cazarea şi sprijinul necesar pentru persoanele afectate de incendiu, am observat că se propagă un nou fals legat de alegeri.

Anumiţi politicieni şi pagini afiliate lor, fără niciun fel de jenă, au început să distribuie poze cu autobuzele şcolare folosite în cadrul campaniei naţionale ʻÎnvaţă în Moldovaʼ, insinuând că ar fi fost utilizate pentru transport electoral.

Realitatea este alta. Ieri, câteva sute de elevi din întreaga ţară au venit la Chişinău pentru a vizita universităţile, inclusiv Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul unei activităţi organizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru a promova studiile universitare în Republica Moldova”, se arată în postarea ministrului Educaţiei.

Potrivit lui Dan Perciun, „această manipulare nu doar că e lipsită de scrupule, dar jigneşte efortul sincer al celor care vor să le ofere tinerilor oportunităţi reale de a învăţa şi de a-şi construi un viitor acasă”.

În contextul alegerilor prezidenţiale din 18 mai, Perciun a remarcat că „România are nevoie de un preşedinte european, onest şi cu bun-simţ. Ieşiţi astăzi la vot! Nu lăsaţi ca dezinformarea, impostura, minciuna şi bădărănia să vorbească în numele românilor. E momentul să se aleagă decenţa, competenţa şi respectul faţă de oameni”.

De asemenea, ataşat la postare, Dan Perciun a făcut public ordinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării de la Chişinău care prezintă planul de activităţi al campaniei „Învaţă în Moldova”.

Ordinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării de la Chişinău care prezintă planul de activităţi al campaniei „Învaţă în Moldova” (Facebook / Dan Perciun)
Ordinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării de la Chişinău care prezintă planul de activităţi al campaniei „Învaţă în Moldova” (Facebook / Dan Perciun)

În acest context, jurnalistul român de la Euronews Romania, Vitalie Cojocari, a menţionat într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în Republica Moldova s-au deschis foarte multe secţii de votare. Este un record. 64 la număr.

„Pentru prima dată, secţii de votare s-au deschis chiar şi în Găgăuzia, unde am fost acum câteva zile. Credeţi-mă, în Găgăuzia, nu sunt foarte pro-europeni, cu toate acestea, li se oferă posibilitatea să voteze.

De ce să-i aduci în Chişinău cu autocarele? Oamenii au posibilitatea să voteze oriunde, în Cahul, în Ungheni, chiar şi în Găgăuzia. Nu am răspuns la această întrebare.

Şi ar mai fi ceva important. Cineva spunea pe reţelele sociale că în Republica Moldova vor vota 30 de milioane de alegători. Oau. Acest lucru este imposibil. Nu o spun eu, o spune STS, care are o platformă prin care este anulat votul multiplu. Aţi văzut şi voi, fiecare buletin este scanat înainte să vi se dea buletinul de vot. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Republica Moldova”, a scris jurnalistul român pe pagina sa.

Menţionăm că până la ora 18.00, cu 3 ore înainte de închiderea secţiilor de vot, românii din Republica Moldova au votat în număr de peste 145 de mii, Italia fiind pe primul loc în topul prezenţei la vot în diaspora, cu peste 250 de mii de voturi înregistrate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor