Şefa CSM: Nu se justifică sub nicio formă înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor

Şefa Consiliului Superior al Magistraturii a criticat decizia Comisiei parlamentare speciale prezidate de pesedistul Florin Iordache, artizanul OUG 13, privind înfiinţarea unei secţii de investigare a "infracţiunilor din Justiţie".
Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
08.12.2017

Înfiinţarea unei Secţii de investigare a "infracţiunilor din Justiţie", în cadrul Parchetului General, nu se justifică sub nicio formă, a atras atenţia vineri, în faţa presei, preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena.

"Plenul CSM a exprimat un aviz negativ şi cu privire la acest aspect. Avizul negativ a fost solid motivat. Dacă aţi observat în punctul de vedere exprimat de reprezentanţii CSM care au primit mandatul nostru, al tuturor membrilor din Consiliu, şi aceştia s-au opus invocând acelaşi aviz negativ, cu motivarea care se găseşte în cuprinsul acestuia. Această secţie, din punctul nostru de vedere, nu este necesară. Nu justifică sub nicio formă înfiinţarea ei şi mai ales în modalitatea în care a fost discutată şi în cele din urmă adoptată. Există o reglementare în vigoare, nu s-a motivat consistent această propunere şi cu atât mai puţin nu suntem de acord cu adoptarea acestui text de lege", a declarat Mariana Ghena, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte noile prevederi care vizează răspunderea magistraţilor, judecătoarea a precizat că e prematur să-şi exprime un punct de vedere ca preşedinte sau membru CSM, în condiţiile în care etapele procedurii dezbaterii nu s-au epuizat.

"E clar că avem în actuala reglementare o bună reglementare a răspunderii magistraţilor şi cu privire la acest aspect plenul CSM şi-a exprimat un aviz negativ motivat, consistent, solid (...) şi ca atare ce se va adopta sigur este atributul legiuitorului", a adăugat Mariana Ghena.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor