Comisia Iordache a decis: Vom avea o secţie specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

Comisia condusă de artizanul OUG 13, Florin Iordache, a decis - înotând contra curentului din justiţie - înfiinţarea unei secţii speciale care să-i investigheze pe magistraţi.
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
07.12.2017

Majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia specială privind legile Justiţiei prezidată de fostul ministru Florin Iordache a dat undă verde înfiinţării unei secţii speciale care să-i investigheze pe magistraţi în cadrul Parchetului General.

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de Legea nr. 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari", se arată în amendamentul la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Conceptul de înfiinţare a unei noi structuri care să-i ancheteze pe magistraţi, ce a fost respins vehement de principalii actori din justiţie, precum şi de mii de judecători şi procurori, s-a bucurat însă de susţinerea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, condusă de Dana Gîrbovan.

Prezentă la dezbaterile din comisie, reprezentanta Parchetului General a arătat că Direcţia Naţională Anticorupţie nu va mai putea investiga unele infracţiuni de corupţie prin înfiinţarea noii structuri.

"Adică, luăm de la oameni care ştiu cum se lucrează şi dăm unor procurori care, bine pregătiţi profesional, nu au pregătire specială", a susţinut Irina Kuglay, reprezentanta Parchetului General, citată de Digi24.

"Doamna procuror, cu tot respectul, vă mulţumesc. Am depăşit momentul dezbaterilor generale", i-a răspuns preşedintele Comisiei, Florin Iordache.

Structura secţiei

"Secţia este condusă de un procuror şef de secţie, care este numit în funcţie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii dintre procurorii ce fac parte din această secţie, în urma unui interviu transmis în direct şi publicat ulterior pe site-ul Consiliului", se arată în textul adoptat de comisie.

Procurorul şef de secţie, care va avea şi un adjunct, poate fi revocat din funcţie de plenul CSM.

"Secţia funcţionează cu un număr maxim de 20 de posturi, din care 8 posturi de procuror şi 12 posturi de personal auxiliar de specialitate. Pentru a fi numiţi în cadrul secţiei, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă cel puţin gradul de parchet de pe lângă curte de apel, o bună pregătire profesională, o conduită ireproşabilă, o vechime de cel mult 18 ani în funcţia de procuror cu minim 4 ani lucraţi efectiv în cadrul unui parchet de pe lângă curte de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma concursului organizat de secţia de procurori a CSM în acest scop", au decis parlamentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor