Sectorul privat, sub tunul PSD. Cîţu: Cârmaciul e disperat! Nu îşi poate îndeplini promisiunile faraonice

"Jaful perfect" orchestrat de liderul PSD Liviu Dragnea avea nevoie de o perdea mare de fum iar programul de guvernare a jucat acest rol până acum, a opinat liberalul Florin Cîţu.
Florin Citu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
09.08.2017

Niciodată nu a fost vorba despre programul de guvernare, ci doar despre cum să se distragă mai bine atenţia de la redistribuirea fondurilor publice către membrii PSD şi prietenii lor fără ca aceştia să răspundă penal, a remarcat, pe pagina sa de Facebook, senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank.

"Liviu Dragnea este disperat. Acum vede că populismul nu este ieftin iar sectorul privat nu mai poate "voluntar" să susţină promisiunile faraonice ale cârmaciului. Se întâmplă exact ce anticipam - un atac împotriva sectorului privat. Trecerea unor taxe "la discutate şi uitate", taxa de solidaritate şi taxa pe cifra de afaceri, nu a făcut decât să crească disperarea lui Liviu Dragnea. Am spus atunci că problema deficitului rămâne şi vor apărea noi "soluţii" pentru a atrage fonduri suplimentare la buget", a declarat Florin Cîţu.

Potrivit senatorului PNL, în acest moment există mai multe "idei" vehiculate în spaţiul public care contribuie la fragilizarea economiei româneşti: accize mai mari, eliminarea pilonului II de pensii, supra-taxarea sistemului bancar şi "split VAT".

"Toate au efecte negative dar cel mai dur loveşte economia ideea importată din Italia: "split VAT". Guvernul PSD justifică orice înăsprire fiscală astfel: trebuie să eliminăm evaziunea fiscală şi să creştem conformarea voluntară. Lăsăm la o parte faptul că voluntar este opusul coerciţiei sau faptul că o mare parte din evaziune este rezultatul birocraţiei şi a fiscalităţii excesive. Foarte bine. Să elimine evaziunea fiscală", a precizat Florin Cîţu.

Totuşi, liberalul crede că ar trebui să ne întrebăm de ce evaziunea fiscală este mare tocmai în ţările unde serviciile publice, "alea plătite din taxele noastre", sunt deplorabile, un "detaliu" care se pare că nu contează prea tare pentru PSD-işti.

"Ei sunt disperaţi pentru că, după ce au crescut cheltuielile cu salariile pentru a creşte veniturile la buget (vezi cum explica Grindeanu în prima şedinţă de guvern), au tăiat investiţiile văd că tot nu le ajung banii pentru promisiunile populiste din programul de guvernare. Aşadar, Liviu Dragnea spune că vrea să atace evaziunea fiscală şi după ce a trecut la "discutate şi uitate" două taxe tâmpite, de solidaritate şi pe cifra de afaceri, a venit cu a treia idee genială: TVA defalcat (sau "Split VAT" în engleză). Idee preluată de la altă ţară unde serviciile publice sunt deplorabile şi evaziunea fiscală este mare: Italia", a afirmat Florin Cîţu.

Ce nu ne spune Guvernul PSD şi Dragnea

- în Italia TVA defalcat a fost introdus doar pentru companiile care au contracte cu statul. Adică în zona unde există cea mai mare evaziune fiscală.

- în Italia acest sistem se estimează că ar fi adus la buget un maxim de 2 miliarde de euro, după 12 luni. O sumă infimă faţă de cât este valoarea evaziunii din TVA, aproximativ 37 miliarde euro în 2015.

- în Italia acest sistem a dus la probleme majore pentru companiile care au fost forţate să-l folosească. Acestea au fost nevoite să se împrumute pentru a face faţă problemei de "cash flow". Costul împrumutului a fost transferat unde s-a putut în preţuri iar unde nu s-a putut în creşteri salariale şi dividende mai mici.

- Polonia se chinuie de doi ani să implementeze un astfel de sistem de plată a TVA. Se pare că va încerca întâi pentru companiile care fac plăţi online, acolo unde evaziunea este mare, dar va fi un sistem opţional. Companiile care optează pentru TVA defalcat vor beneficia, se pare, de controale mai prietenoase din partea fiscului polonez. Nici Polonia nu se aruncă să implementeze un sistem nou pentru toate firmele fără sa îl testeze în prealabil.

"Când eşti disperat pierzi simţul raţiunii şi iei decizii tâmpite. De la începutul anului şi până acum Guvernele PSD şi Liviu Dragnea au anunţat o serie de măsuri pe care mai apoi le-au retras. În majoritatea cazurilor pentru că ori încălcau reglementări Europene şi PSD-ul nu ştia sau pentru că ar fi aruncat ţara în aer şi societatea civilă a transmis tare şi răspicat acest lucru până a înţeles şi PSD. TVA defalcat face parte din a doua categorie. După 7 luni de guvernare Liviu Dragnea şi PSD sunt disperaţi", a apreciat Florin Cîţu.

În opinia senatorului PNL, implementarea celor câteva măsuri din programul de guvernare, aşa cum a estimat încă de la început, a distrus imaginea de stabilitate economică pe care o avea România la sfârşitul lui 2016.

"În loc să ia decizii la disperare, Liviu Dragnea şi PSD ar trebui să ia o pauză şi să evalueze onest impactul devastator pentru economie al creşterii cheltuielilor publice, în special cele cu personalul şi subvenţiile, şi a tăierii investiţiilor. O evaluare obiectivă ar arăta că în acest moment este nevoie ca de aer de reformă în administraţia publică pentru a limita creşterea cheltuielilor publice ca procent din PIB, demararea urgent a unui singur proiect major de infrastructură (autostrada Piteşti-Sibiu) şi reducerea poverii fiscale pentru muncă. Atât. Orice intervenţie în plus în economie este prea mult în acest moment. Şi încă un lucru, trebuie să înceapă urgent simplificarea drastică a Codului Fiscal", a punctat Florin Cîţu.

Din perspectiva vicepreşedintelui PNL, concluzia ultimelor luni este una singura, având în vedere măsurile promovate prin ordonanţe de urgenţă sau "discutate şi uitate":

"Liviu Dragnea nu are habar despre ce este în programul de guvernare şi niciodată nu a fost vorba despre programul de guvernare. În tot acest timp a fost vorba doar despre cum să distragă atenţia de la redistribuirea fondurilor publice către membrii PSD şi prietenii acestora fără ca aceştia să răspundă penal. "Jaful perfect" avea nevoie de o perdea mare de fum iar programul de guvernare a jucat acest rol până acum."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor