Iordache, acuzat de un nou abuz. Sesiunea extraordinară, convocată după "o consultare telefonică"

Sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor a fost convocată în urma unei consultări telefonice a membrilor Biroului permanent şi a liderilor de grup, a explicat pesedistul Florin Iordache, acuzat de opoziţie că a comis un nou abuz pentru a promova interesele coaliţiei PSD-ALDE.
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
08.08.2017

Lăsat şef peste Camera Deputaţilor de liderul PSD Liviu Dragnea, care a plecat în vacanţă, Florin Iordache a reuşit să pună din nou pe jar opoziţia prin modul în care a convocat sesiunea extraordinară a acestui for.

O sesiune extraordinară poate fi convocată de preşedintele României, de Birourile permanente reunite sau de o treime dintre parlamentari. Aşa spune Constituţia ţării, de care Iordache a decis astăzi să nu mai ţină cont, acuză Opoziţia.

"Nu avem niciuna dintre aceste condiţii regulamentare îndeplinite astăzi. Avem de-a face cu un abuz grosolan şi o încălcare de neacceptat a Constituţiei şi a Regulamentului Camerei Deputaţilor", a declarat preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Domnul Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a convocat un simulacru de sesiune extraordinară după care a plecat în concediu delegându-şi atribuţiile colegului servil Florin Iordache. Toţi cei patru membri ai Biroului Permanent din partea opoziţiei au fost azi la Camera Deputaţilor, dar nu au intrat în şedinţă în condiţiile în care Liviu Dragnea şi alţi reprezentanţi PSD nu au binevoit să fie prezenţi", a transmis USR.

"În lipsa reprezentanţilor opoziţiei, şedinţa Biroului Permanent nu a avut cvorum, iar sesiunea extraordinară nu a fost convocată. Convocarea plenului Camerei Deputaţilor în lipsa unei şedinţe valide de BP, fără nicio bază legală şi constituţională, este abuzivă, iar USR va sesiza Curtea Constituţională", a declarat, la rândul său, deputatul USR Cristian Ghinea, secretarul Camerei Deputaţilor.

"Sesiunea extraordinară este fără bază constituţională. Ar putea fi considerat un abuz în serviciu, fără prag", a reacţionat şi liderul grupului USR de la Cameră, Cristian Seidler.

Atât PNL, cât şi USR au anunţat că vor sesiza Curtea Constituţională în acest caz.

Explicaţiile lui Iordache

"Ieri, în momentul în care Camera Deputaţilor a fost sesizată cu ordonanţa, noi aveam cinci zile în care obligatoriu, potrivit Constituţiei, trebuia să ne întrunim, deci aici nu este dacă vrem sau dacă nu vrem. Potrivit Constituţiei, trebuia să ne întâlnim. În urma apelului secretarului general telefonic la membrii Biroului permanent şi la liderii de grup, cu o majoritate covârşitoare a membrilor Bp şi a liderilor de grup, s-a convenit ca sesiunea extraordinară să se facă astăzi la ora 15:00, lucru pe care l-am făcut. În Biroul permanent de astăzi de la ora 11:00 nu aveam decât să urmăm o procedură foarte clară, aceea de a solicita unei comisii sau mai multor comisii care să avizeze şi alte comisii care trebuie să facă raportul pe fond.

Datorită faptului că nu am avut astăzi cvorum în Bp, toate aceste lucruri, respectiv trimiterea la Comisia de învăţământ şi avizele necesare care vor veni, le-a făcut plenul. În ce priveşte această sesiune, Constituţia trebuie privită în ansamblu, trebuie citit articolul 66, care spune cine o convoacă, cât şi articolul 115 cu alineatul 5 care prevede ca în perioada vacanţei parlamentare când ordonanţa pe care o dă Guvernul excede domeniilor pentru care a fost abilitat sau vine cu ordonanţe care vizează o lege organică Parlamentul este obligat ca în cinci zile să fie convocat", a explicat Iordache, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Pesedistul a afirmat în cadrul consultării telefonice de luni cu membrii Biroului permanent şi cu liderii de grup că au fost "pentru" convocarea plenului deputaţii PSD, ALDE, PMP şi UDMR, adică nouă voturi, două "împotrivă", ale celor de la PNL, iar trei nu s-au pronunţat. Pe baza acestei consultări telefonice, a fost convocată sesiunea extraordinară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor