Secretele gustului. Ce este Tapioca şi de ce e bine să o consumăm

Tapioca
Tapioca (Madalina Craciun)

Tapioca, foarte cunoscută şi sub numele de yuca, este un amidon delicios extras dintr-o plantă numită Manioc (cassava), originară din zona sud-americană. Are rădăcini sub formă de tuberculi care conţin aproximativ de două ori cantitatea calorică a cartofului, o rădăcină de 100 gr având 160 de calorii. Cu toate acestea, este mai bogată în proteine decât cartoful şi alţi tuberculi asemănători acestuia, cum ar fi yam (un fel de cartof dulce), taro etc.

De menţionat toxicitatea ridicată a acestui tubercul; deoarece conţine mici cantităţi de glicozide cianogene (cianuri) acesta nu ar trebui consumat niciodată în stare crudă. De asemenea, dacă este incorect preparat poate fi destul de otrăvitor pentru organism. Pentru a-i elimina toxicitatea este suficient să fierbem bucăţile tăiate până când devin moi.

Cel mai adesea, în toate părţile lumii, găsim yuca servită prăjită (precum cartofii), ca supă sau ca preparate de bază cu cimbru. La noi o găsim în magazinele de tip Plafar sub formă de perle mici obţinute din pulpa tuberculului, sub denumirea de Tapioca, care poate fi gătită sub formă de budinci şi deserturi.

Un aspect important al acestei plante este lipsa glutenului, astfel că tapioca este foarte des folosită în mâncărurile fără gluten ca agent de îngroşare, înlocuind umpluturile pe bază de făină- aceasta fiind periculoasă pentru persoanele care suferă de boala celiacă.

De ce ar trebui să consumăm tapioca? Printre beneficiile aduse de tapioca în organism putem da ca exemplu îmbunătăţirea digestiei, a circulaţiei sângelui, reducerea colesterolului, menţinerea sănătăţii inimii, prevenirea bolii Alzheimer, a diabetului, a malformaţiilor congenitale, de asemenea, protejează densitatea minerală a oaselor, ajută la creşterea numărului de globule roşii din sânge.

Toate acestea sunt posibile datorită compoziţiei sale unice de carbohidraţi, vitamine, minerale şi compuşi organici, incluzând un nivel foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu. Mai mult, tapioca conţine vitamine din complexul B, precum şi fier, magneziu şi calciu; o cană conţine aproape 45% din cantitatea zilnică recomandată de carbohidraţi.

Astfel, o cană de perle tapioca (152g) conţine:

- 554 calorii (0% din grăsimi saturate şi acizi graşi)

- 135 g carbohidraţi (dintre care 5g zaharuri şi 1g fibre)

- Calciu 3%

- Fier 13%

- Mangan 8%

- Fosfor 1%

- Proteine 1%

- Vitamina B6 1%

- 1,5 mg Omega-3

- 3,0 mg Omega-6

- Colesterol 0%

În ciuda tuturor acestor beneficii, este bine de ţinut minte că această plantă poate fi foarte otrăvitoare dacă nu este procesată, preparată sau gătită corect, de aceea folosiţi tapioca pe care o găsiţi în magazine, fiind sănătoasă, ideală pentru a fi consumată, şi nu încercaţi să procesaţi sau să mâncaţi tapioca crescută în sălbăticie decât dacă sunteţi îndrumaţi de o persoană care are toate cunoştinţele pentru o procesare sănătoasă a plantei.

De asemenea, din moment ce tapioca are o compoziţie ridicată de carbohidraţi şi de calorii, în cazul în care încercaţi să pierdeţi în greutate, s-ar putea să nu fie cel mai bun aliment pe care îl puteţi alege.

În continuare, vom prezenta una dintre numeroasele si variatele reţete delicioase cu tapioca.

Tapioca cu lapte

Avem nevoie de:

- Tapioca

- Lapte

- Esenţă de vanilie

- Miere de tei (sau orice altă miere, după preferinţe)

- Scorţişoară

La jumătate de ceaşcă de tapioca punem 3 ceşti de lapte, eu am folosit lapte de orez combinat cu lapte de cocos pentru o alternativă mai naturală. Punem la fiert, iar când observăm că perlele de tapioca se ridică de pe fundul vasului, adăugăm esenţa de vanilie (o linguriţă), dăm focul mic şi amestecăm continuu. Durează aproximativ 20 de minute până când tapioca va fi gata, depinde de mărimea perlelor, ne putem da seama de asta foarte uşor atunci când devin transparente, ceea ce înseamnă că s-au fiert. Lăsăm să se răcească puţin şi adăugăm o lingură de miere.

Putem, de asemenea, să îndulcim cu piure de fructe proaspete, sau putem adăuga alte arome precum coajă de lămâie, tapioca fiind uşor de preparat şi adaptat după preferinţe.

Surse: www.nutritiondata.self.com, www.organicfacts.net, www.nutrition-and-you.com, en.wikipedia.org.