Secretarul britanic pentru Brexit: Barnier trebuie să accepte noile “realităţi politice” şi să redeschidă negocierile

Brexit (Getty Images)
Andrei Popescu
06.08.2019

Steven Barclay, ministru britanic pentru Brexit, l-a avertizat pe negociatorul şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, că acordul de retragere negociat de fostul premier britanic Theresa May nu mai este valabil şi că “realităţile politice s-au schimbat” de la alegerile pentru Parlamentul European şi de la demisia lui May.

“Avem o poziţie clară şi lipsită de ambiguitate – vom ieşi din UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanţe”, a subliniat Barclay într-un articol publicat de ziarul Mail on Sunday, avertizând că guvernul britanic ar prefera să iasă din bloc cu un nou acord, “dar vom fi pregătiţi să ieşim şi fără acord, făcând toate pregătirile necesare”.

Departamentul pentru Ieşirea din Uniunea Europeană (DExEU) a susţinut că Barnier a refuzat până acum să-şi schimbe poziţia, “spunându-ne că potrivit instrucţiunilor liderilor europeni, el nu poate schimba [acordul]... mandatul său este mandatul său – el poate doar negocia lucrurile asupra cărora au căzut de acord Comisia şi liderii statelor membre”.

Barclay a sugerat că în acest caz, negociatorul şef al UE pentru Brexit trebuie să obţină un nou mandat sau să se pregătească pentru o retragere fără acord, în condiţiile în care noul premier britanic Boris Johnson “nu va accepta ca [problemele legate de graniţa irlandeză] să poată fi rezolvate doar prin scenariul în care întregul Regat Unit sau doar o parte să rămână în Uniunea Vamală şi Piaţa Unică”, scenariu ce are la bază aşa-numitul backstop irlandez care a fost cel mai controversat element al acordului negociat de May, deşi nu a fost singurul punct de neînţelegere.

“Parlamentarii au fost clari că nu pot permite cetăţenilor din Irlanda de Nord să aibă o perioadă nedeterminată de aliniere continuă impusă cu forţa asupra lor”, a afirmat Barclay. Remarcile sale au făcut referire la modul în care backstop-ul prevede ca provincia britanică Irlanda de Nord să fie, practic, anexată economic la Uniunea Vamală şi Piaţa Unică a Uniunii Europene pentru a menţine un comerţ “fără probleme” cu Republica Irlanda, care este stat membru UE – în timp ce restul Regatului Unit va face parte dintr-un “teritoriu vamal unic” controlat de blocul european pentru a evita crearea unei frontiere vamale cu membrii regatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor