UE va bloca accesul a 5 ţări pe piaţa sa. Londra se pregăteşte pentru consecinţe

Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis (Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images)

Liderii UE vor suspenda, în această săptămână, accesul pe piaţă în cazul a cel puţin 5 ţări, măsură ce va genera unele temeri în Londra.

Comisia Europeană se pregăteşte să suspende drepturile pentru Canada, Brazilia, Singapore, Argentina şi Australia din cauza faptului că aceste ţări aparent nu îşi mai reglementează agenţiile de rating de credit atât de strict precum Bruxelles-ul. Comisia poate retrage accesul pe pieţele sale financiare cu o notificare de cel puţin 30 de zile. Centrul pentru servicii financiare al Marii Britanii se teme că acestea ar putea suferi aceeaşi soartă după Brexit dacă nu se negociază un regim permanent, potrivit Express.co.uk.

Orice acces viitor al Marii Britanii se va face prin aşa-numitul sistem de “echivalenţă” al UE, prin care Bruxelles-ul consideră că regulile britanicilor trebuie să fie suficient de aliniate cu propriile reguli.

Brexitul a determinat deja Comisia să îşi înăsprească propriile condiţii de echivalenţă.

Noile măsuri luate de Bruxelles sunt fără precedent, astfel de drepturi nefiind niciodată retrase de la un partener din afara blocului.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru moneda euro şi dialog social, a declarat publicaţiei Financial Times că decizia stabileşte “un fel de precedent” pentru respectarea regulilor monitorizării.

Dombrovskis a adăugat: “Am avut un dialog amplu cu aceste ţări, iar ele au ştiut că există o problemă şi că ar putea să existe consecinţe. Dacă pe parcursul câtorva ani ele au ales să nu îşi actualizeze legislaţia, atunci a trebuit să luăm o decizie pentru a retrage echivalenţa”.

În diferitelor sale regulamentele financiare, blocul european dispune de aproximativ 40 de prevederi privind echivalenţa, lucru care permite traderilor, brokerilor şi altor companii să servească clienţi europeni proveniţi din afara centrelor financiare ale UE.

Prevederile sunt folosite de peste 30 de ţări, iar Bruxelles-ul a declarat că se aşteaptă ca Marea Britanie să facă la fel după finalizarea Brexitului.

Echivalenţa este folosită de companii din SUA, Singapore şi Japonia, dar nu a fost concepută pentru un întreg centru financiar global amplasat la uşa blocului.

Anterior, UE nu a fost de acord ca fostul premier britanic Theresa May să obţină acces permanent la piaţa financiară după finalizarea retragerii Marii Britanii.

Dombrovskis a încercat să liniştească temerile potrivit cărora Comisia Europeană ar fi hotărâtă să retragă accesul Marii Britanii după Brexit, precizând că procesul care a implicat cele cinci ţări mai sus menţionate a durat 6 ani.

“Facem acest lucru după un proces îndelungat şi, de fapt, după negocieri îndelungate ce au durat câţiva ani”, a precizat el.

Bruxelles-ul a declarat deja că va acorda echivalenţă temporară casei de clearing LCH a Bursei din Londra până în martie 2020 în cazul în care, la sfârşitul lunii octombrie, va avea loc un Brexit fără acord.

Această promisiune a ajutat Londra să îşi păstreze majoritatea serviciilor de clearing în euro, aceasta fiind piaţa pe care politicienii UE au declarat că ar dori cel mai mult să o mute înapoi pe Continent după Brexit.

Nicolas Mackel, directorul agenţiei Luxembourg for Finance, a avertizat că un Brexit dur va deteriora perspectivele de echivalenţă viitoare deteriorând bunăvoinţa politică a Bruxelles-ului.

Un astfel de scenariu ar putea chiar determina blocul să îşi revizuiască planurile temporare pentru serviciile de clearing în euro în cazul unui Brexit fără acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe