Secretarul american de stat trimite un mesaj public preşedintelui taiwanez. China fumegă

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo (Tom Williams/CQ Roll Call/Getty Images)
A.P.
21.05.2020

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a fost învestită, miercuri, cu al doilea mandat prezidenţial pe fondul agravării legăturilor cu China.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a trimis felicitări înaintea ceremoniei, marţi, lucru ce a deranjat regimul comunist de la Beijing, care a etichetat mesajul lui Pompeo drept „greşit şi foarte periculos”, potrivit Bloomberg.

Ministerul Apărării Naţionale a dat publicităţii, miercuri, un comunicat în care a declarat că Armata Populară de Eliberare (PLA) va "lua toate măsurile necesare pentru a proteja ferm" suveranitatea Chinei, în timp ce Ministerul Afacerilor de Externe chinez a declarat că mesajul lui Pompeo "a încălcat grav" principiul o-singură-China.

"China îndeamnă partea americană să-şi corecteze imediat greşelile", a declarat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat. "Partea chineză va lua măsurile necesare pentru a răspunde acţiunilor eronate menţionate mai sus de partea americană. Şi partea americană ar trebui să suporte consecinţele care decurg din aceasta."

Washingtonul s-a abţinut să recunoască guvernul de la Taipei în trecut. Cu toate acestea, modul iresponsabil în care regimul comunist chinez a tratat criza pandemiei şi neacceptarea oricărei responsabilităţi pentru scăparea de sub control a focarului a ridicat tensiunile între cele două ţări.

Mike Pompeo a transmis pe Twitter săptămâna aceasta un mesaj în care a recunoscut-o pe Tsai drept preşedinte şi a numit Taiwan-ul o „forţă a binelui în lume şi un partener de încredere”.

Tsai a cerut Chinei să „găsească o modalitate de a coexista” cu guvernul democratic din Taiwan, deoarece al doilea mandat la Taipei va începe miercuri. Partidul Progresist Democrat, care o susţine pe Tsai, sprijină independenţa Taiwanului faţă de China şi caută măsuri suplimentare de a reduce dependenţa de Beijing, amplificând relaţiile cu SUA.

Având în vedere că relaţiile de ambele maluri ale strâmtorii şi relaţiile diplomatice sino-americane au ajuns la cel mai scăzute nivel, recent s-a observat că liderii militari chinezi fac eforturi pentru a creşte substanţial bugetul militar, care va fi anunţat la Congresul Naţional al Poporului ce începe vineri, susţinând că cea mai mare armată permanentă din lume are nevoie de mai multe resurse pentru a face faţă provocărilor interne şi externe.

Potrivit publicaţiei South China Morning Post, în fruntea listei priorităţilor chineze se află confruntarea în creştere cu SUA.

"În timp ce relaţiile China-SUA se scufundă pe fondul unui război comercial, pe lângă problemele de drepturi civile, dosarul taiwanez şi conflictele cu privire la revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, în ultimele luni s-au adăugat acuzaţii între Washington şi Beijing cu privire la originile pandemiei Covid-19. Din punctul de vedere al Beijingului, ameninţările militare ies la iveală, bombardierele americane efectuând aproximativ 40 de zboruri deasupra zonelor contestate ale Mării Chinei de Sud şi Chinei de Est până acum în acest an, respectiv de peste trei ori numărul zborurilor din aceeaşi perioadă a anului 2019. Navele de război ale Marinei au efectuat în aceeaşi perioadă patru „operaţiuni de asigurare a libertăţii de navigaţie”, în comparaţie cu opt în tot anul trecut”.

Pentru a înrăutăţi lucrurile, publicaţia Global Times a Partidului Comunist Chinez a denunţat postarea de pe Twitter a lui Pompeo şi a avertizat că armata partidului are capacitatea de a „copleşi forţele militare din Taiwan şi de a descuraja armata americană”.

"China devine tot mai puternică, iar capacitatea noastră de a revendica suveranitatea asupra Taiwanului este cu siguranţă în creştere", a spus Global Times. "În acest moment, SUA şi Taiwan vor să facă trucuri mici cu un cost redus, ceea ce este foarte naiv. Le vom face să fie afectate unde nu se pot gândi".

În noiembrie, Taiwanul a avertizat că dacă economia Chinei se va prăbuşi, ameninţarea unei invazii chineze va fi foarte posibilă.

"Dacă stabilitatea internă este o problemă foarte gravă, sau încetinirea economică va deveni o problemă foarte serioasă pentru lideri, va trebui să devenim foarte atenţi", a spus ministrul de Externe al Taiwanului, Joseph Wu, la sfârşitul anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor