SUA prinsă într-un nou război al petrolierelor cu Iranul, în Venezuela

Rezervor petrolier al companiei venezuelene Petroleos de Venezuela (PDVSA)
Rezervor petrolier al companiei venezuelene Petroleos de Venezuela (PDVSA) (Captură Foto)

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că cel puţin cinci tancuri petroliere sub pavilion iranian care transportă combustibil în Venezuela traversând Oceanul Atlantic intenţionează să spargă blocajul american în ţara latino-americană.

Iranul a avertizat că orice încercare a SUA de a-i intercepta petrolierele „ar avea repercusiuni grave pentru administraţia Trump înaintea alegerilor din noiembrie”.

Publicaţia PressTV, finanţată de statul iranian, subliniază că „Iranul livrează tone de benzină în Venezuela, în pofida sancţiunilor americane aplicate ambelor ţări, într-o manieră simbolică garantată de capacităţile rachetelor din Teheran".

Ambele ţări au fost vizate de sancţiuni americane. Preşedintele Trump şi-a exprimat interesul personal pentru creşterea presiunii asupra lui Maduro, pe măsură ce navele americane sunt masate în Caraibe în ultimele luni.

Presa iraniană de stat a subliniat că tancurile petroliere iraniene nu vor încerca să-şi ascundă prezenţa sau misiunea: "Iranul a ridicat intenţionat steagul tancurilor imense care navighează prin Atlantic în faţa ochilor SUA".

Reuters a mai raportat că oficialii americani din domeniul apărării pregătesc un răspuns:

Statele Unite au un „grad ridicat de certitudine” că guvernul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro plăteşte Iranului tone de aur pentru combustibil, a spus oficialul, vorbind în condiţii de anonimat.

"Nu numai că evoluţia nu este dorită de SUA, dar examinăm şi măsurile pe care le putem lua", a afirmat oficialul.

Problema controversată a legăturilor strânse dintre Teheran şi Caracas a devenit majoră după ce, în aprilie, o serie de zboruri ale companiei iraniene Mahan Air, aflată sub sancţiuni americane, a aterizat în Venezuela pentru a transporta echipamente necesare remedierii instalaţiilor de rafinare a combustibilului pentru consumul intern de benzină, pe fondul unei grave crize naţionale.

La acea vreme, secretarul de stat Pompeo a cerut tuturor ţărilor să blocheze spaţiul aerian pentru astfel de zboruri „interzise”. În ultimele luni, administraţia americană a ordonat o blocadă navală în Caraibe pentru a împiedica activităţile „ilegale” de sancţionare ce implică Venezuela, precum şi pentru blocarea căilor pentru transportul drogurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe