Război comercial în hi-tech între China şi SUA după oprirea livrărilor de procesoare către Huawei
alte articole
Beijingul ameninţă măsuri de represalii împotriva Statelor Unite, după ce Departamentul de Comerţ al SUA a anunţat că va bloca exporturile de cipuri către gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei.
Pe 17 mai, Ministerul chinez al Comerţului a emis o declaraţie, acuzând Statele Unite că „abuzează de măsurile de control al exporturilor” şi că „dăunează principiilor pieţei şi concurenţei loiale” din cauza noilor reguli impuse companiei Huawei.
Ministerul a cerut Statelor Unite să pună capăt „măsurilor greşite” avertizând că va lua „toate măsurile necesare” pentru a-şi "apăra interesele".
Anul trecut, guvernul american a plasat Huawei şi cele 114 companii afiliate pe o „listă de entităţi”, invocând preocupări de securitate naţională. Companiile americane trebuie să obţină licenţe speciale pentru a face tranzacţii cu firmele sau persoanele aflate pe listă.
Cu toate acestea, s-a constatat că Huawei compromite restricţiile continuând să achiziţioneze cipuri de la firme străine care utilizează tehnologie şi software din SUA pentru proiectarea şi fabricarea semiconductorilor.
Drept urmare, Departamentul de Comerţ al SUA a modificat reglementarea pe 15 mai, blocând transporturile de semiconductori efectuate de producătorii de cipuri către Huawei. Articolele expediate în următoarele 120 de zile sunt scutite de interdicţie.
După anunţul Departamentului pentru Comerţ, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a salutat acţiunea, spunând că protejează „securitatea naţională a SUA şi integritatea reţelelor 5G”, întrucât compania chineză „nu este un producător de încredere, fiind un instrument al Partidului Comunist Chinez, aflat la ordinele acestuia”, potrivit unui comunicat din 15 mai.
Huawei are legături extinse cu armata chineză, întrucât fondatorul său, Ren Zhengfei, este un fost director al departamentului de IT din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului (PLA).
Asemenea tuturor companiilor chineze, Huawei trebuie să predea informaţii regimului comunist, la cerere, conform legii informaţiilor din China. Legea a intrat în vigoare în 2017 şi oferă autorităţilor - deci Partidului - acces la toate datele stocate pe teritoriul chinez.
"Statele Unite vor continua să restricţioneze majoritatea exporturilor americane către Huawei şi companiile afiliate aflate pe Lista de entităţi pentru activităţi care ameninţă securitatea naţională a SUA şi stabilitatea internaţională", a declarat Pompeo.
Deşi Ministerul chinez al Comerţului a fost vag cu privire la acţiunile pe care le-ar putea întreprinde împotriva Statelor Unite, publicaţia Global Times, citând o sursă anonimă din guvern, a scris pe 15 mai că Beijingul este gata să impună restricţii asupra companiilor Apple, Cisco şi Qualcomm şi să suspende achiziţiile de avioane Boeing, drept „contramăsuri” împotriva noilor restricţii impuse Huawei.
Global Times, citând un insider fără nume, a scris pe 16 mai - „China va lansa runde de investigaţii interminabile asupra acestor firme, asemenea unor săbii care să le atârne deasupra capului. Aceasta va diminua încrederea investitorilor şi le va reduce veniturile pe piaţa chineză. ”
Între timp, Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC) - cel mai mare producător de cipuri specializate din lume, care a anunţat recent un plan de construire a unei fabrici de 12 miliarde USD în Arizona - a anunţat că nu va accepta noi comenzi de la Huawei, a informat Nikkei Asian Review 18 mai, citând mai multe surse pe care nu le-a identificat.
„Dar cele care sunt deja în producţie şi acele comenzi pe care TSMC le-a luat înainte de noua interdicţie nu sunt afectate şi ar putea să continue dacă ar putea fi expediate înainte de jumătatea lunii septembrie”, a declarat Nikkei, potrivit unei surse anonime.
TSMC a declarat într-un comunicat că nu dezvăluie detaliile comenzii; compania a declarat că raportul Nikkei este „zvon”.
Huawei a fost al doilea cel mai mare client al TSMC în 2019, reprezentând 14% din vânzările totale ale TSMC sau 152.876 miliarde de dolari taiwanezi (aproximativ 5 miliarde USD), potrivit agenţiei centrale de presă din Taiwan.