Manifestanţii blochează zone ale Hong Kong-ului cu o grevă generală. Haos în rândul navetiştilor

Proteste masive în Hong Kong, stârnite de introducerea unui pachet legislativ abuziv de către Beijingul comunist
Proteste masive în Hong Kong, stârnite de introducerea unui pachet legislativ abuziv de către Beijingul comunist (Epoch Times Hong Kong)

Hong Kong s-a confruntat luni cu blocaje majore, întrucât o grevă generală a paralizat părţi ale centrului financiar asiatic după un nou weekend de proteste violente, potrivit Euronews.

Sute de zboruri au fost anulate. Sute de persoane au rămas blocate în aeroport.

Navetiştii s-au chinuit să ajungă la muncă în ora de vârf a acestei dimineţi, deoarece multe servicii feroviare şi autobuze au fost suspendate.

Traficul a fost îngreunat, şiruri de auovehicule puteau fi văzute circulcând spre inima centrului de afaceri al oraşului.

Poliţia a arestat 44 de persoane după protestele uneori violente din weekend, când forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii anti-guvernamentali.

Luând cuvântul la o conferinţă de presă ce a avut loc luni dimineaţă, şeful Executivului oraşului, Carrie Lam, a afirmat că recentele proteste care zguduie fosta colonie britanică pun în pericol principiul “o ţară, două sisteme” şi distrug prosperitatea Hong Kong-ului.

“Ei spun că doresc o revoluţie şi să elibereze Hong Kong-ul. Aceste acţiuni depăşesc deja cererile politice făcute iniţial. Aceste acţiuni sunt provocări la adresa suveranităţii noastre naţionale”, a susţinut Lam.

Hong Kong-ul a fost zguduit în ultimele luni de proteste declanşate iniţial de un proiect de lege care ar permite oamenilor să fie extrădaţi şi judecaţi în tribunalele comuniste din China continentală. Totuşi, de atunci, în ciuda faptului că proiectul a fost suspendat (dar nu complet anulat), protestele s-au transformat într-o mişcare pentru obţinerea unei democraţii mai mari în fosta colonie britanică.

Noua iniţiativă legislativă este considerată de mulţi locuitori drept o încercare brutală de a submina statul de drept al Hong Kong-ului şi de a impune teroarea specifică regimurilor comuniste cu ajutorul unui subterfugiu legislativ.

În Hong Kong s-au refugiat de-a lungul anilor mulţi dizidenţi chinezi care au reuşit să scape de represiunea Partidului Comunist. În oraş au loc anual comemorări ale masacrului din 4 iunie 1989 - stârnind mânia Partidului - precum şi alte evenimente care în China nu ar putea avea loc.

Milioane de oameni au ieşit în stradă din cauza furiei şi frustrării faţă de guvernul condus de Lam, reprezentând cea mai mare provocare populară pentru preşedintele comunist chinez Xi Jinping de când a ajuns la putere în 2012.

Agenţia oficială chineză de ştiri de stat Xinhua a susţinut duminică: “Guvernul central nu va sta indiferent şi nu va permite ca această situaţie să continue. Considerăm cu tărie că Hong Kong-ul va fi capabil să treacă peste dificultăţile şi provocările ce se află în faţa”.