Haos şi sfidare în Hong Kong. Locuitorii continuă protestele în ciuda avertismentului emis de Partidul Comunist Chinez

Demonstranţi şi funcţionari civili, vineri 2 august în Chater Garden în centrul oraşului Hong Kong
Demonstranţi şi funcţionari civili, vineri 2 august în Chater Garden în centrul oraşului Hong Kong (Billy H.C. Kwok/Getty Images)

Poliţia din Hong Kong a dispersat mulţimea folosind gaze lacrimogene sâmbătă seară în timpul confruntărilor cu manifestanţii.

Un nou val de proteste împotriva aşa numitului pachet legislativ privind extrădarea a fost planificat de manifestanţii oraşului-port la sfârşitul săptămânii.

Poliţia nu a putut fi remarcată în cursul după-amiezei de vineri, deşi zeci de mii de protestatari au mărşăluit printr-unul dintre cele mai importante cartiere comerciale.

Cu toate acestea, după orele 21, sute de ofiţeri în echipament anti-revoltă şi-au făcut apariţia, încercând să disperseze mulţimea.

Peste 1.000 de protestatari s-au grupat lângă Nathan Road, un important nod de transport al oraşului, iar poliţia a avertizat manifestanţii că participă la o adunare ilegală şi i-a îndemnat să se disperseze, ameninţând cu intervenţia în forţă.

Valul de proteste care zguduie unul dintre cele mai importante puncte comerciale ale Asiei a fost iniţial motivat de o iniţiativă legislativă introdusă de regimul comunist de la Beijing - aşa numitul pachet legislativ privind extrădarea - care va permite Chinei continentale să obţină custodia oricărei persoane aflate în Hong Kong şi să o aducă în faţa tribunalelor Chinei.

Locuitorii oraşului Hong Kong beneficiază de mult mai multe drepturi decât conaţionalii lor din China continentală, datorită promisiunii făcute de Beijing Marii Britanii - de a respecta oraşul port protejând democraţia şi drepturile civile.

Noua iniţiativă legislativă este considerată de mulţi locuitori drept o încercare brutală de a submina statul de drept al Hong Kong-ului şi de a impune teroarea specifică regimurilor comuniste cu ajutorul unui subterfugiu legislativ.

În Hong Kong s-au refugiat de-a lungul anilor mulţi dizidenţi chinezi care au reuşit să scape de represiunea Partidului Comunist. Oraşul găzduieşte anual comemorări ale masacrului din 4 iunie 1989 - stârnind mânia Partidului - precum şi alte evenimente care în China nu ar putea avea loc.

Poliţia a declarat că a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, după ce protestatarii au aprins focuri în afara secţiei de poliţie Tsim Sha Tsui şi au „avariat mai multe vehicule în interiorul secţiei”.

La începutul zilei, protestatarii au pornit în marş prin aglomeratul cartier Mong Kok, mulţi s-au împrăştiat apoi în diferite părţi ale peninsulei Kowloon, unde au ridicat bariere pe străzile aglomerate pentru a bloca traficul.

Protestatarii îşi acoperă faţa cu măşti sau eşarfe şi poartă căşti şi ochelari, pentru a scăpa de sistemele de recunoaştere facială instalate de regimul comunist peste tot în oraş.

Conform organizatorilor 120.000 de oameni s-au alăturat mitingului. Poliţia a estimat numărul la 42.000.

În zona Nathan Road, în mod normal plină de cumpărători sâmbăta, obloanele erau trase la majoritatea magazinelor cu faţadă stradală.

Mulţi dintre manifestanţii de sâmbătă scandau „E timpul Revoluţiei!” Şi „Locuitori ai Hong Kong-ului, turnaţi ulei [peste foc]!” - un îndemn popular în cantoneză.

Protestele împotriva legilor extrădării au escaladat în timp devenind o campanie împotriva imixtiunii lente a Partidului în democraţia oraşului.

Valul de tulburări a declanşat efecte pe pieţele financiare ale Asiei şi reprezintă una dintre cele mai mari crize pentru liderul chinez Xi Jinping, de când a preluat funcţia în 2012.

Momentul este dificil, şi datorită războiului comercial care se duce între SUA şi China, pe fondul unui declin economic accentuat.

Alte proteste antiguvernamentale au fost programate duminică la Hong Kong, demonstranţii chemând la grevă generală luni.

Vineri seara, în centrul Hong Kong-ului, mii de funcţionari publici au contestat avertismentul autorităţilor de a rămâne neutri din punct de vedere politic şi s-au alăturat protestelor antiguvernamentale pentru prima dată de când acestea au început, în urmă cu două luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe