Se scumpesc alimentele. Mai multe ţări cer luarea unor măsuri urgente

Aproximativ 100 de experţi din 20 de ţări din regiunea Asia-Pacific au subliniat marţi, la Bangkok, necesitatea comunităţii internaţionale de a acţiona simultan şi rapid pentru a controla preţurile alimentelor şi a evita o criză precum cea din 2007-2008.
Piata Badea Cartan din Timisoara. (BOGDAN FLORESCU/The Epoch Times Romania)
Epoch Times România
02.10.2012

Aproximativ 100 de experţi din 20 de ţări din regiunea Asia-Pacific au subliniat marţi, la Bangkok, necesitatea comunităţii internaţionale de a acţiona simultan şi rapid pentru a controla preţurile alimentelor şi a evita o criză precum cea din 2007-2008.

La finalul celor două zile, cât a ţinut reuniunea, participanţii au evidenţiat necesitatea unor investiţii pe termen lung în agricultură şi a unor fonduri de asistenţă socială care să-i sprijine pe micii consumatori şi producători în perioadele când lipsesc alimentele.

Şansa unei posibile crize derivă din pierderile cauzate de secetă în ceea ce priveşte recoltele din ţări precum SUA, Rusia, Ucraina şi Kazahstan, alături de scumpirea pe pieţele internaţionale a unor cereale precum grâul şi porumbul.

”Trebuie să acţionăm de urgenţă pentru a stăvili creşterea preţurilor alimentelor, care ar putea avea un impact grav în ţările nevoite să importe alimente pentru a-şi acoperi cererea”, a declarat Hiroyuki Konuma, reprezentantul pentru Asia-Pacific al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Hiroyuki Konuma a precizat, totuşi, că este ”devreme pentru a şti cu siguranţă dacă s-a produs o altă criză” ca aceea de acum cinci ani.

În 2010, în regiunea Asia-Pacific existau 578 de milioane de persoane subnutrite, iar în prezent costul unor cereale de bază precum porumbul şi grâul a crescut între 10% şi 20% doar în ultimul an, situaţie care afectează mai ales familiile cu venituri mai mici, care cheltuiesc 70% din venituri pe mâncare.

Printre puţinele elemente pozitive din acest context, se numără faptul că producţia de orez nu a fost afectată şi va fi la fel ca în anul 2011, când a fost înregistrat un record istoric.

Kenro Oshidari, directorul pentru Asia al Programului Alimentar Mondial (PAM), a semnalat că organizaţia sa este foarte îngrijorată, deoarece fondurile primite de la donatori ajută tot mai puţine persoane, în condiţiile în care cu aceeaşi sumă de bani se vor cumpăra mai puţine alimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor